Dnevne novosti

Inflacija u Njemačkoj na najvišoj razini u više od 27 godina

12.08.2021 07:15 BERLIN, 11. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u srpnju najsnažnije u više od 27 godina, izvijestio je Destatis, ukazujući na poskupljenje energenata i nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je zbog pandemije privremeno snižena stopa PDV-a.
Cijene su u prošlom mjesecu poskočile 3,8 posto u usporedbi sa srpnjem 2020., što je njihov najveći rast od kraja 1993., objavio je u srijedu statistički ured. U lipnju uvećane su 2,3 posto. Zbog privremenog sniženja stope PDV-a cijene su u prošlogodišnjem srpnju naglo pale, što je u ovoj godini, nakon opetovanog podizanja poreza na dodanu vrijednost, rezultiralo poskupljenjem brojnih dobara i usluga a time i višom stopom inflacije, tumači Eurostat.

"Snažan efekt niske poredbene osnovice u srpnju 2021. bio je očekivan budući da je usmjeravanje poreznih olakšica na potrošačice i potrošače prije godinu dana bilo spustilo cijene brojnih dobara", navodi statistički ured u izvješću. Dodatni je faktor u skoku inflacije u prošlom mjesecu bilo poskupljenje ponajprije energenata, istaknuo je šef Destatisova odjela za potrošačke cijene Christoph-Martin Mai.

U takvim je uvjetima najviše u srpnju poskupio prijevoz, za 9,8 posto, a slijede odjeća i obuća, čije su cijene porasle pet posto.Znatno je poskupjela i hrana, za 4,3 posto u usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem. Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energije, inflacija je iznosila 2,9 posto. Isključi li se energija i hrana, iznosila je 2,7 posto. Na mjesečnoj razini cijene su u srpnju porasle 0,9 posto.Mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe inflacije u zemljama EU-a, cijene su u Njemačkoj u srpnju porasle 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. U usporedbi s lipnjem uvećane su 0,5 posto.