Dnevne novosti

Plenković: Nemam ništa protiv suca Dobronića kao kandidata Vrhovnog suda

06.08.2021 07:35 ZAGREB, 4. kolovoza 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da HDZ i parlamentarna većina nikada nisu bili a priori protiv bilo kojeg kandidata odgovarajući na pitanje o sucu Radovanu Dobroniću kao kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda.

"Naša je pozicija bila poštovati proceduru, a prethodna kandidatura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja niti ponižavanja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Radovana Dobronića, ni protiv njega nemam apriori unaprijed ništa. Vidjet ćemo kakav će biti njegov program, što će o njemu kazati nadležni saborski Odbor za pravosuđe i opća sjednica Vrhovnog suda, i nakon toga ćemo donositi odluke", rekao je Plenković u Divuljama.

"Na presici smo saznali tko je kandidat, dok još javni poziv traje. Vodite računa o toj metodologiji. Nemam ništa protiv Dobronića, dapače, to je briljantno: premijer porijeklom s Hvara, ministar zdravstva porijeklom s Hvara, pa ako bude i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara, ja ću reći da je to super, bolje nego što bih ja sam izabrao", dodao je.

Osvrćući se na kritike predsjednika Zoran Milanović da je Ustavni sud stranački, Plenković je rekao da je Ustavni sud donosio odluke o Zakonu o sudovima na temelju zahtjeva podnositelja koji nije imao nikakve veze s HDZ-om. "Nitko nije mijenjao Zakon o sudovima da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike. Ta teza je promašena i lako oboriva. Treba poštivati proceduru javnog poziva i nakon toga ćemo vidjeti što će biti", rekao je.