Dnevne novosti

Božinović: Veliki iskorak prema ukidanju viza za SAD

03.08.2021 07:25 ZAGREB, 2. kolovoza 2021. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da je poziv američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da se Hrvatska pridruži Programu izuzeća od viza veliki iskorak na putu prema prema ukidanju viza za hrvatske državljane pri ulasku u SAD.

Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obje strane, izjavio je Božinović za Dnevnik HRT-a.

Istaknuo je da je ukidanje vize za SAD dugogodišnja želja Hrvatske, da je Vlada premijera Plenkovića krenula vrlo ambiciozno u taj proces, jer je znala da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva američkog Ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State Department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu, dodao je. 

Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-a, DEI-e, rekao je Božinović. Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je ispunjavanje strogih kriterija važno i radi pristupanje Hrvatske Schengenu. Mi smo paralelno vodili ta dva procesa, kad je riječ o Schengenu ispunili smo 281 vrlo jasan, strogi kriterij koji nam je postavila Europska komisija, koja je zajedno s portugalskim predsjedništvom potvrdila prije dva mjeseca usvajanje strategije o budućnosti Schengena gdje je eksplicitno navedeno da Hrvatska treba postati članicom. Mi smo informirali i američku stranu, i Europsku komisiju o napretku koji radimo na oba plana i mislim da će to biti uspjeh za sve, rekao je  Božinović.

Danas je predstavljena i osobna iskaznica druge generacije, a Božinović kaže kako je to također povezano s ovom odlukom SAD-a jer je zaštita osobnih dokumenata jedan od vrlo važnih kriterija prelaska granica i suradnji sigurnosnih službi.Na tom planu smo danas prezentirali proizvod koji je sam svjetski vrh kada govorimo o zaštiti osobnih dokumenata. Osobna iskaznica druge generacije će predstavljati velik iskorak, jer ne samo da će služiti kao putna isprava i zdravstvena iskaznica, već će omogućiti brojne poslovne kontakte, potpisivanje sporazuma fizičkih osoba i poslovnih subjekata, istaknuo je Božinović. Kazao bih, dodao je, da smo ovima na prekretnici, ili prešli u fazu potpune spremnosti Hrvatske za digitalno doba u kojem već živimo.