Dnevne novosti

WHO upozorava na opasnost e-cigareta za zdravlje i traži stroge propise

28.07.2021 07:05 ŽENEVA, 27. srpnja 2021. (Hina/AFP) - Elektroničke cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo 'vrbovanje' potencijalnih kupaca, upozorio je u utorak WHO.
"Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati", rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je u utorak objavio novo izvješće o borbi protiv pušenja realizirano u suradnji s Bloomberg Philanthropies.

U izvješću piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače tisućama raznih okusa (u izvješću stoji da ih je čak 16.000). Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već dulje vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih tvrtki. "S obzirom na zamijećeni pad prodaje cigareta, duhanske tvrtke agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti", smatra Bloomberg. 

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni "vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektroničkih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim skupinama". UN-ovu agenciju osobito zabrinjava upotreba elektroničkih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci. Agencija procjenjuje da su puno veći izgledi da djeca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije pušiti.

No, regulacija ove domene nije jednostavan posao jer je riječ  o "raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju", ističe dr. Rüdiger Krech, direktor za promicanje zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije te dodaje: "To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole. "WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Po izvješću UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice - zabranu oglašavanja. WHO istodobno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda. Agencija skreće pozornost i na to da njihovi napori na reguliranju e-cigareta ne bi smjeli odvratiti pozornost od borbe protiv pušenja. I premda se udio pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača "ostaje jednako visok", stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da pušenje godišnje ubije 8 milijuna pušača, uključujući i milijun pasivnih pušača.