Dnevne novosti

Novi Zakon o elektroničkim medijima: Kazne autorima govora mržnje

26.07.2021 07:30 ZAGREB, 24. srpnja 2021. (Hina) - Trenutno važeći Zakon o elektroničkim medijima mijenja se novim, a u konačnom prijedlogu novog ZEM-a uvažene su kritike pa će kazne za govor mržnje snositi autori komentara, a ne mediji, piše u subotu Jutarnji list.

U odnosu na prvi prijedlog novog ZEM-a, koji je zimus doživio niz kritika i medijskih profesionalaca pa i opće javnosti, konačni tekst donosi nekoliko značajnih izmjena od kojih će, vjerojatno, najveću pozornost izazvati pokušaj suzbijanja govora mržnje na hrvatskim portalima.

Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća pa za govor mržnje masne kazne neće dolaziti na adrese medija već u poštanske sandučiće stvarnih autora komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona. U prvoj verziji ZEM-a pisalo je da je "pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik".

To je značilo da bi mediji u potpunosti odgovarali, pa u konačnici mogli biti i brutalno kažnjeni, među ostalim i zbog rasističkih ili komentara koji potiču na nasilje - komentara koji se objavljuju na portalima ispod novinskih tekstova, a pišu ih mahom anonimne osobe. Za takav sadržaj koji "visi" na portalima ispod autorskih tekstova, u prvoj verziji zakona, bila je predviđena kazna u rasponu od 100 tisuća do čak milijun kuna.

Ministarstvo je u potpunosti izmijenilo sporni članak i ubuduće će za komentare odgovarati njihovi stvarni autori. Zauzvrat vlasnici medija - ako ne žele biti kažnjeni - morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje - komentatore. Točnije morat će registrirati korisnika i "na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba", piše u subotu Jutarnji list koji kaže da bi konačni prijedlog zakona mogao biti usvojen na prvoj idućoj sjednici Vlade RH.