Dnevne novosti

Rusija-Ukrajina: ESLJP odbacuje hitne mjere koje je tražila Moskva

26.07.2021 07:01 STRASBOURG, 23. srpnja 2021. (Hina/AFP) - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je u petak zahtjev hitnih mjera koje je tražila Rusija, posebice da se Ukrajini naredi "obustava blokade kanala Sjevernog Krima".

Rusija je najavila u četvrtak da je pravnom ogranku Vijeća Europe predala međudržavni zahtjev u kojem optužuje Ukrajinu da je odgovorna za rušenje zrakoplova MH17 2014. i smrt civila u krizi koja ih suprostavlja. U sklopu tog zahtjeva, Moskva je hitno tražila da sud sa sjedištem u Strasbourgu naredi Kijevu da "okonča restrikcije prava rusofonog stanovništva i da im omogući pristup materinjem jeziku u školi, medijima i na internetu". Rusija također želi da ECHR naredi Kijevu da "obustavi blokadu kanala Sjevernog Krima". Sud je naveo da je "odlučio odbiti" ova dva zahtjeva, ocijenivši da ne postoji stvarna opasnost nepopravljive štete za neko temeljeno pravo".  To odbacivanje nema utjecaja na prijavu od četvrtka koju će razmotriti paneuropski suci, objasnio je interni izvor ECHR-a. 

Moskva optužuje prozapadne vlasti u Kijevu da su odgovorne za smrt civila tijekom pobune na Majdanu u Ukrajini 2014. i tijekom rata koji je uslijedio protiv proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi. Moskva drži da je Kijev odgovoran za pad putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa u srpnju 2014. kada je poginulo 298 ljudi. Međunarodni istražitelji smatraju da je taj zrakoplov uništila raketa BUK prebačena iz Rusije u područje sukoba. Navodno su ju ispalili separatisti koji su vjerovali da su srušili zrakoplov ukrajinskih zračnih snaga. Moskva smatra da je Ukrajina morala zatvoriti svoj zračni prostor u toj zaraćenoj regiji. To je prvi međudržavni zahtjev Rusije protiv Ukrajine, koja je podnijela četiri zahtjeva protiv Rusije, navodi ECHR.