Dnevne novosti

U BiH burna reagiranja na Inzkovu odluku, Dodik zaprijetio otcjepljenjem RS

26.07.2021 07:05 SARAJEVO, 23. srpnja 2021. (Hina) - Odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina političari u toj zemlji u petak su očekivano različito ocijenili, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako u Republici Srpskoj taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od BiH.

Zakonom o izmjenama kaznenog zakona BiH koji će stupiti na snagu za osam dana svima koji niječu ratne zločine, uključujući u genocid u Srebrenici, odnosno ne poštuju sudske presude izrečene počiniteljima ili ih veličaju i nagrađuju, ubuduće prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je odluka visokog predstavnika civilizacijski čin i najmanje što obitelji žrtava genocida zaslužuju. "Bilo je krajnje vrijeme da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju ugroziti dostojanstvo žrtava", izjavio je Komšić.

Predsjednik skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je kako je sretan jer je Inzko iako tek nekoliko dana prije odlaska iz BiH ipak ispunio obećanje koje je davno dao članovima obitelji ubijenih u genocidu 1995. godine. "Ovo je civilizacijski iskorak i trijumf, prije svega za buduće generacije. Napokon imamo osnove da kazneno progonimo nekog tko negira genocid. Inzko sada može otići iz ove zemlje kao netko tko će biti upisan u povijest", kazao je Duraković za portal "Dnevnog avaza". Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) koja je okosnica koalicije čiji je cilj dolazak na vlast u cijeloj BiH naredne godine, napisao je na društvenim mrežama kako je Inzkova odluka velika ne samo za BiH nego i za Europu i cijeli civilizirani svijet te snažna poruka svima koji niječu istinu o ratu u BiH.  "Ovo je prilika i da se srpski narod odrekne pojedinaca i skupina koje su naredile i počinile genocid i druge zločine", ocijenio je Konaković.

Inzko se namećući izmjene kaznenog zakona BiH pozvao na ovlasti koje su mu dane člankom 5. aneksa 10. Daytonskog sporazuma i kojima je on definiran kao konačni autoritet u tumačenju tog dokumenta koji "pruža pomoć kada to ocijeni nužnim kako bi se našla rješenja za sve probleme koji se pojave u svezi s provedbom civilnog dijela (sporazuma)". Podsjetio je i na stajalište Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) još iz lipnja 2015. godine koji je potvrdio da se genocid u Srebrenici, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini ne smiju zaboraviti ili nijekati. S obzirom na činjenicu da su brojni političari u BiH i nakon toga nastavili nijekati ratne zločine i veličati njihove počinitelje Inzko je ocijenio kako takvo ponašanje predstavlja prijetnju provedbi civilnog dijela Daytonskog sporazuma te je odlučio djelovati sukladno mandatu kojega ima.

Jasna potpora odmah mu je stigla iz veleposlanstva SAD u Sarajevu. U priopćenju su naveli kako su nijekanje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi te podrivaju uzajamno povjerenje nužno za napredak BiH na putu ka EU tim prije jer se ne radi o temama za raspravu nego o povijesnim činjenicama."Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH trebaju dati svoj doprinos pomirenju.  Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH početna je točka za konkretniji razgovor i korake koje trebaju poduzeti lokalni akteri kako bi se on proveo", stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

No član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon što je objavljena Inzkova izjava u Banjoj Luci je sazvao konferenciju za novinstvo kako bi ljutito poručio da u Republici Srpskoj odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS "zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH". Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je "kretenima", a najavio je kako će članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti BiH kao i da na takvo postupanje kani pozvati i druge političke stranke sa srpskim predznakom. "Mislim da nakon svega ovoga Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti", kazao je Dodik ponovo zaprijetivši secesijom RS uz konstataciju kako je došlo vrijeme da bosanski Srbi "naprave svoju državu" jer u BiH više nemaju što čekati. Ponovo je ustvrdio kako su činjenice o genocidu u Srebrenici "laž" te kako su rezultat neprijateljstva "germanskog svijeta" prema Srbima. Kazao je kako će i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu kada dođe u BiH početkom kolovoza prenijeti iste poruke.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su pak kako će odmah djelovati na provedbi izmjena kaznenog zakona."Bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o nijekanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona", priopćili su iz državnog tužiteljstva istodobno kada je Dodik u Banjoj Luci ponovo tvrdio kako u Srebrenici nije bilo genocida.

EK: Revizionizam i nijekanje genocida protivni europskim vrijednostima

“Primili smo na znanje usvajanje zakona o nijekanju genocida, odluku koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Da budemo vrlo jasni: revizionizam i nijekanje genocida proturječi temeljnim europskim vrijednostima”, kaže se u reakciji iz Ureda Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella. Borrellova glasnogovornica ističe da je pomirenje jedan od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu na njezinu putu prema EU-u. 

“EU očekuje od čelnika Bosne i Hercegovine da djeluju suvereno, poduzimaju konkretne korake i  promiču okruženje koje pridonosi pomirenju kako bi se prevladalo nasljeđe rata”, ističe glasnogovornica Komisije. Ona također ponavlja privrženost EU-a suverenosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te poziva političke čelnike da se suzdrža od zapaljive retorike i poduzimanja bilo kakvih koraka koji bi mogli potkopati europsku perspektivu zemlje.