Dnevne novosti

Europska komisija traži od Poljske da poštuje odluke Suda EU-a i prijeti financijskim sankcijama

21.07.2021 07:10 BRUXELLES, 20. srpnja 2021. (Hina) - Europska komisija je u utorak zatražila od Poljske da postupi po odluci Suda EU-a i suspendira aktivnosti Disciplinskog vijeća do 16. kolovoza, u suprotnom joj prijete financijske sankcije.

“Pravo EU-a nadređeno je nacionalnom pravu. Sve odluke Suda EU-a su obvezujuće i o tome nema kompromisa”, izjavila je popredsjednica Komisije Vera Jourova. “Zatražit ćemo financijske sankcije ako se situacija ne sredi do 16. kolovoza”, dodala je Jourova.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća, nove institucije osnovane u okviru reforme pravosuđa. Sud EU-a je utvrdio da nepristranost i neovisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od izravnog ili neizravnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti. S tom se odlukom ne slaže poljski ustavni sud koji je ocijenio da privremena mjera koju je izdao  Sud EU-a nije u skladu s poljskim ustavom. Odluku poljskog ustavnog suda da ne poštuje odluku Suda EU-a mnogi označavaju kao prvi korak prema mogućnosti izlaska Poljske iz EU-a.