Dnevne novosti

Slovenija: Ustavni sud poništio vladinu odluku o prosvjednim okupljanjima

20.07.2021 07:10 LJUBLJANA, 19. srpnja 2021. (Hina) - Slovenski ustavni sud u ponedjeljak je ukinuo je i proglasio neustavnom vladinu uredbu kojom su se zbog epidemije koronavirusa ograničavali  javni skupovi na otvorenome.

Opća zabrana javnih prosvjeda u demokratskom društvu moguća je samo ako postoji stvarna opasnost da će oni izazvati posljedice za javnu dobrobit i ako to nije moguće spriječiti drugim, manje strogim ograničenjima, naveli su u pravorijeku ustavni suci, uz procjenu da se takvi skupovi mogu održavati uz primjenu potrebnih epidemioloških mjera, što vlada nije predvidjela.

Opća zabrana prosvjednih okupljanja  punih je pet mjeseci na osnovi odluke vlade "u cijelosti sprječavala takav oblik kolektivnog izražavanja mišljenja", makar je riječ o pravu zajamčenom ustavom, naveli su u presudi slovenski ustavni suci. Ustavni sud je na zahtjev grupe građana u travnju ove godine najprije suspendirao vladinu odluku o potpunoj zabrani prosvjednih skupova, na što je ona reagirala ograničivši dopušteni broj sudionika na prosvjedima na deset, no ustavni suci su ovom odlukom i takvo rješenje proglasili nesukladnim s ustavom.