Dnevne novosti

Trgovački sud: U rujnu saslušanje direktora Deutsche Telekoma International Finance

20.07.2021 07:35 ZAGREB, 19. srpnja 2021. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu u sporu u kojem dioničar HT-a Boško Bojanović tuži Deutsche Telekom (DT) i čelnike HT-a zbog isplate umanjene dividende, pozvao je na saslušanje Fransa Roosea, direktora Deutsche Telekom International Finance B.V. na ročište zakazano za 17. rujna.

Sudski poziv uslijedio je nakon nedavnog ročišta u kojem su u ovom sporu, zbog navodno sporne transakcije ''teške'' 125 milijuna eura, određena i saslušanja bivšeg čelnika Hrvatskog telekoma (HT) Davora Tomaškovića i člana uprave Josefa Jacoba Mathiasa Thuerriegla, te člana NO-a Ivice Mišetića. U Bojanovićevoj tužbi ističe se da je HT krajem 2016. kupio obveznice izdavatelja Deutsche Telekoma International Finance B.V. (DTIF) registriranog u Nizozemskoj u vrijednosti od čak 125 milijuna eura. No, navodi se da je to bila transakcija kojom se umanjuje porezna osnovica za iznos od gotovo milijardu kuna, izvršena isključivo s ciljem smanjenja iznosa ostvarene dobiti kao i smanjenja iznosa raspoloživog za isplatu dividende dioničarima, uključivši i Fond hrvatskih branitelja.

Po Bojanovićevu izračunu, Fond hrvatskih branitelja oštećen je za više od 60 milijuna kuna. ''Postupajući na taj način, tuženici su prouzročili štetu tužitelju, ali i svim ostalim dioničarima HT-a s osnove razlike između iznosa realno pripadajuće te iznosa isplaćene dividende, kao i šteta Republici Hrvatskoj na ime manje plaćenog poreza na dobit te poreza na dividendu'', ističe se u tužbi. Dioničar Bojanović navodi i da je sporno ulaganje u obveznice DT-a, odnosno DTIF-a, povećalo prihod Deutsche Telekoma kao većinskog dioničara HT-a za gotovo milijardu kuna ističući i kako je to pogodovanje interesima većinskog dioničara na štetu svih ostalih.

S druge strane, u dosadašnjem tijeku spora u Hrvatskom telekomu odbacivali su tužbu i Bojanovićeve tvrdnje, a u odgovoru Hini naglasili su i kako odbacuju sve tvrdnje o oštećivanju države, dioničara i same kompanije. ''Primorani smo reagirati i ukazati kako pojedinci već godinama plasiraju u medije nepotpune i neistinite informacije nanoseći time štetu Hrvatskom Telekomu. Hrvatski Telekom najoštrije osuđuje i odbacuje špekulacije o bilo kakvom oštećivanju kompanije, njezinih dioničara i državnog proračuna'', odgovorili su iz HT-a.

U sporu pred zagrebačkim Trgovačkim sudom, pokrenutom više od dvije godine nakon tužbe, prvotužena je krovna tvrtka Deutsche Telekom AG, slijedi Deutsche Telekom Europe B.V., registrirana u Nizozemskoj te bivši predsjednik Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković, bivši član Uprave Josef Jacob Mathias Thuerriegl, ali i sadašnji zamjenik predsjednik Nadzornog odbora Ivica Mišetić.