Dnevne novosti

Slovenija dobila ministra za digitalizaciju

19.07.2021 07:06 LJUBLJANA, 16. srpnja 2021. (HIna) - Slovenija je u petak dobila novog ministra bez lisnice u vladi Janeza Janše, a na premijerov prijedlog parlament je na tu dužnost potvrdio Marka Borisa Andrijaniča koji će voditi novoosnovanu vladinu službu za digitalnu transformaciju.
Mark Boris Andrijanič, 38-godišnji pravnik s magisterijem iz javne politike s Oxforda, ima međunarodno iskustvo i znanje, radio je u tehnološkom poduzeću Uber, te na različitim projektima u Belgiji, SAD-u, Estoniji i drugim državama.Za prijedlog premijera, koji postavljanjem ministra i službom za digitalnu pretvorbu želi ubrzati digitalizaciju u kojoj Slovenija zaostaje, glasalo je 46 zastupnika, a 45 je bilo protiv. To predstavlja mali uspjeh Janše čija vlada u parlamentu nema jasnu većinu, pa je oporba u zadnjih nekoliko tjedana svojim glasovima uspješno odbila potvrdu više vladinih zakona i imenovanja, a neki su blokirani vetom Državnog vijeća ili referendumskim inicijativama.

Novi je ministar prije glasanja zanijekao da je u Sloveniji djelovao kao Uberov lobist, a predstavio je ambiciozan plan digitalizacije usluga u javnoj upravi i na drugim područjima. Ocijenio je da je žalosno što u digitalizaciji Sloveniju pretječu zemlje ispred kojih je nekad bila godinama, pa je sada na tom području, koje je glavni pokazatelj modernizacije neke države, sada na 16. mjestu u EU-u. "Digitalizaciju vidim kao ekipni sport, u to mora biti uključena cjelokupna politika i cijelo društvo", kazao je Andrijanič u predstavljanju zastupnicima.

Digitalizacija je jedan od prioriteta u programu za oporavak i otpornost Slovenije koja bi iz istoimenog fonda EU-a trebala dobiti 1,8 milijarde eura nepovratnih sredstava i 705 milijuna eura kroz povoljne kredite.U programu koji je već odobrila Europska komisija Slovenija bi za tzv. zelene ciljeve transformacije namijenila 42,4 posto ukupnih sredstava, a za realizaciju digitalnih ciljeva 21,4 posto.