Dnevne novosti

Sabor razriješio glavnog ravnatelja HRT-a te imenovao novog, zastupniku skinut imunitet

16.07.2021 07:24 ZAGREB, 15. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a, izabrano je i troje zamjenika pučke pravobraniteljice, a zastupniku Grgiću, po zahtjevu Ureda europskog javnog tužitelja, skinut je imunitet.

"Svima želim svako dobro", poručio je u četvrtak zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zaključujući glasovanje o raspravljenim točkama, posljednje u proljetnom zasjedanju.

Sabor, naime, po ustavnim rokovima redovno zasjeda do 15. srpnja, pa zastupnici danas odlaze na dvomjesečnu ljetnu stanku, do 15. rujna. "Želim vam dobro zdravlje i da se vidimo u ustavnim rokovima. Ako bude potrebe, bit će izvanredna sjednica, no za sada nema naznaka, ali nikad se ne zna", poručio je Jandroković zastupnicima.

Novi zamjenici nove pučke pravobraniteljice

Prije razlaza zastupnici su, na mandat od osam godina, izabrali troje zamjenika nove pučke pravobraniteljice: Dijanu Kesonju, Sašu Rajića i Tatjanu Vlašić koji su prisegnuli pred Saborom. Kesonja je od 2014. savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove i stratešku litigaciju u Službi za suzbijanje diskriminacije u Područnom uredu u Rijeci, a prije toga bila je odvjetnica. Od studenoga prošle godine Rajić je upravitelj Zatvorske bolnice u Zagrebu, prije toga bio je upravitelj zatvora u Karlovcu, kaznionice u Lipovici-Popovači, ravnatelj Uprave za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima itd. Vlašić dolazi iz Ureda pravobraniteljice, od 2015. savjetnica je pravobraniteljice za promicanje ljudskih prava, suradnju i odnose s javnošću, prije toga radila je u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, od 2016. volontira u Centru za mirovne studije.

Promjena na čelu HRT-a 

Za razrješenje Kazimira Bačića s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo 'za', dvoje suzdržanih i 42 protiv. Bačić je uhićen u nedavnoj antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka, a na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem. Nadzorni odbor HRT-a odlučio je pokrenuti postupak njegova razrješenja zbog narušavanja ugleda kuće. Uvažavajući presumpciju nevinosti, Nadzorni odbor ipak smatra da, u okolnostima kada se protiv Bačića vodi istraga zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela, on više ne može vjerodostojno obavljati svoju dužnost, odnosno predstavljati i zastupati HRT.

Nije prihvaćeno povlačenje tužbi protiv novinara HRT-a

Sabor nije prihvatio poziv Arsena Bauka (SDP) Kuniću da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće, a zbog navodnog narušavanja njena ugleda, podnio Bačić. Jedna od Bačićevih ostavština su tužbe, a radi se o klasičnom iživljavanju nad novinarima, gušenju kritike, argumentirao je Bauk, ističući da bi prihvaćanje zaključka koji je predložio bila "kap u moru da se pomaknemo na bolje".

Grgić bez imuniteta

Po zahtjevu Ureda europskog javnog tužitelja, prvom takvom, Sabor je skinuo imunitet SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću kako bi se protiv njega mogao voditi kazneni postupak. Osumnjičen je da je počinio kaznena djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, kojima je prouzročena šteta Europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Ured europskog javnog tužitelja ima nadležnost nad istragama, kaznenim progonima te pokretanja sudskih postupaka vezanih uz kaznena djela kojima je prouzročena šteta proračunu Europske unije.