Dnevne novosti

Produbljen spor Varšave i Bruxellesa glede vladavine prava

15.07.2021 07:05 VARŠAVA, 14. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Privremene mjere koje je Sud EU-a izrekao poljskom pravosudnom sustavu protivne su poljskom ustavu, objavio je u srijedu poljski Ustavni sud i pojačao napetosti Varšave i Bruxellesa glede vladavine prava.

To je jedna od dvije presude koje će Ustavni sud donijeti ovaj tjedan, a za koje neki promatrači tvrde da dovode u pitanje prvenstvo prava Europske unije. "Uz najbolju volju za tumačenje ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlasti Suda EU-a da suspendira poljske zakone koji se tiču sustava poljskih sudova", rekao je sudac Ustavnog suda Bartlomiej Sochanski. Današnja presuda u Varšavi rezultat je postupka koji je Bruxelles pokrenuo protiv Poljske, u sklopu kojeg je Sud EU-a (CJEU) rekao Varšavi prošle godine da suspendira Vijeće koje je osnovano za discipliniranje sudaca. Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda zatražilo je ocjenu ustavnosti te suspenzije.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) optužuju EU da se upliće u poljsko pravo da donosi vlastite zakone osporavanjem pravosudne reforme za koju kažu da je potrebna kako bi sudovi bili učinkovitiji i kako bi se uklonili ostatci komunističkog utjecaja. "Srećom, ustav i normalnost pobijedili su pokušaj (...) miješanja u unutarnja pitanja države članice, u ovom slučaju Poljske", rekao je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro na konferenciji za medije. Oporbene stranke i skupine za ljudska prava tvrde da se reformama nastoji povećati politička kontrola nad sudovima i da bi propitivanje prvenstva prava EU-a moglo rezultirati izlaskom Poljske iz bloka.