Dnevne novosti

Sabor: Podrška razvoju obnovljivih izvora energije

15.07.2021 07:30 ZAGREB, 14. srpnja 2021. (Hina) - Novi zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojim se stvaraju preduvjeti za povećanje udjela obnovljive energije u krajnjoj potrošnji, posljednji je koji je prije ljetne stanke u srijedu raspravio Hrvatski sabor.

Nacionalni je cilj da do 2030. najmanje 36, 6 posto obnovljive energije bude u konačnoj potrošnji, rekao je zastupnicima državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. Zastupnici pozdravljaju rješenja koja doprinose daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije, oporbeni pritom ističu da ima prostora za poboljšanje zakona, a SDP najavljuje da ga neće podržati.

Zakon je, kaže Mirela Ahmetović (SDP), suprotan direktivi EU jer pogoduje velikima, a šteti malima. U nepovoljan položaj stavlja OPG-ove, obrte, mala poduzeća, traži od njih mjesečni umjesto godišnji obračun, naplaćuje im se poticajnu naknadu iako već proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Zakon je pisan isključivo radi pogodovanja vjetroelektranama, tvrdi Davor Bernardić (SDP) i podsjeća na "aferu vjetroelektrane" u koju je, tvrdi, uključen ministar Tomislav Ćorić, a kao „žrtveno janje“ uhićena bivša državna tajnica Josipa Rimac.

Krakovi "afere vjetroelektrane" idu u Banske dvore i Sabor

Ne samo da krakovi te afere idu u Banske dvore, do premijera Andreja Plenkovića i Tene Mišetić, krakovi su zahvatili i dobar dio Sabora, rekao je Nikola Grmoja (Most). Ustvrdio je kako su, dok je Most bio dio Vlade, do njega stizali zahtjevi raznih političara, a čak ga je „na hodnicima zaustavljao i Milorad Pupovac i lobirao za projekt“. Emil Daus (IDS) primjećuje kako će se sredstva prikupljena iz trgovanja CO2 emisijama slijevati u Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), zanima ga hoće li se ukinuti mogućnost sufinanciranja građana? Milatić potvrđuje da će se dio sredstava „potencijalno moći slijevati“ u HROTE, ali ističe da ostali neće biti zakinuti. Vodimo računa o ugroženim građanima, koji imaju socijalne  programe, po europskim direktivama isključivo se tako rješava problem građana koji ne mogu platiti struju, kazao je.

Zakonom je predviđeno da HROTE bude kontakt točka zadužena za kompletan postupak izgradnje i uključivanja obnovljivih izvora.U nastojanju da se financiranje HROTE ne prevaljuje na teret građana, a da sustav funkcionira i razvija se, uvedene su tri nova izvora: sredstva prikupljena iz trgovanja CO2 emisija, ona iz naknada za uvezenu energiju proizvedenu u trećim zemljama iz proizvodnih postrojenja koja koriste ugljen te dodatna sredstva koja će uplatiti budući nositelji projekata OEI za energetsko odobrenje.

Povećanje proizvodnje iz sunčanih elektrana za 65 megavata

HDZ pozdravlja donošenje novog zakona, a Mira Totgergelija zanima koliko su zakonska rješenja s kraja 2018. utjecala na povećanje proizvodnje iz sunčanih elektrana, odnosno izgradnju tih elektrana? Od 2018., kad smo imali instalirano 55 solarnih megavata, krajem prošle godine na ODS-u bilo je priključeno više od 120 megavata. Razlika je 65 megavata, s tim da u ovoj godini ima oko 2500 zahtjeva za izgradnju novih elektrana za samoopskrbu, rekao je Milatić. Precizirao je kako je tih 120 megavata od 3687 elektrana. Trend ide vrlo progresivno, naglasio je dodavši kako će i bolnice, vrtići itd., moći imati samoopskrbu, kao i građani kroz zajednicu građana, odnosno energetsku zajednicu.