Dnevne novosti

Poljska presuda o nadređenosti prava EU-a mogla bi pogoršati spor s Bruxellesom

14.07.2021 07:15 VARŠAVA, 13. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Poljski ustavni sud u utorak treba presuditi koje zakonodavstvo ima primat, nacionalno nad ugovorima Europske unije ili obratno te donijeti ovaj tjedan još jednu presudu iz te domene što bi moglo pogoršati sukob s Bruxellesom u pitanju vladavine prava.

Varšava smatra da se Europska komisija neopravdano upleće u unutarnja pitanja Poljske. S druge strane, kritičari upozoravaju da propitivanje primata zakonodavstva Europske unije podriva funkcioniranje bloka pa čak dovodi u pitanje članstvo Poljske.

Poljska je u dugotrajnom sporu s EU u pitanju reforme sudstva. Kritičari smatraju da vlada u Varšavi svojim potezima u pravosuđu podriva neovisnost sudstva, no vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da su reforme koje ona provodi nužne da bi sudovi bili učinkovitiji i riješili se naslaga komunističkog utjecaja. Reforme pravosuđa unutarnje su pitanje Poljske, tvrdi Varšava. "Vidjeli smo zadnjih godina da tijela Europske unije kao što su Europska komisija ili Sud EU-a krše sporazume kada odlučuju o upletanju u poljski pravosudni sustav", rekao je zamjenik ministra pravosuđa Sebastian Kaleta.

U srijedu o raspuštanju disciplinske sudačke komore

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je u ožujku da će zatražiti Ustavni sud da presudi koje zakonodavstvo ima primat o čemu se odluka očekuje danas. U drugom postupku, koji je Bruxelles pokrenuo protiv Poljske, Sud pravde EU rekao je lani Varšavi da mora raspustiti tijelo koje je osnovala kako bi disciplinirala suce. To tijelo, Disciplinska komora Vrhovnog suda zatražila je da Ustavni sud presudi je li takvo raspuštanje ustavno o čemu se presuda očekuje u srijedu.

Europska komisija pozvala je Poljsku da ne propituje prvenstvo zakonodavstva EU jer smatra da time Varšava osporava temeljna načela Unije. Neki su promatrači upozorili na potencijalno opasne posljedice. Kritičari vlade kažu da je i sam Ustavni sud politiziran što je posljedica PiS-ovih reformi, no vlada takve optužbe odbacuje. Predsjednica poljskog ustavnog suda Przylebska "bliska je prijateljica" čelnika stranke PiS, Jaroslawa Kaczynskog. Europski sud za ljudska prava u svibnju je donio presudu kojom je utvrdio da je jednoj poljskoj tvrtki bilo uskraćeno pravo na pošteno suđenje na Ustavnom sudu zbog nezakonitog imenovanja suca.