Dnevne novosti

Vrhovni sud: Ministar pravosuđa donijet će konačnu odluku o izručenju obiteljskog nasilnika SAD-u

08.07.2021 07:20 ZAGREB, 7. srpnja 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave donijet će konačnu odluku o izručenju obiteljskog nasilnika Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Vrhovni sud u srijedu potvrdio prvostupanjsko rješenje kojim je određeno izručenje, priopćeno je sa Vrhovnog suda.
Vrhovni sud je odbio žalbu izručenika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Splitu, čime je postala pravomoćna odluka da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje SAD-u, dodao je sud. Najviši sud je precizirao da je A. S. O. američki državljanin protiv kojeg se u RH vodi ekstradicijski postupak jer je za njim raspisana međunarodna potraga radi dva kaznena djela zlostavljanja djeteta koje rezultira ozbiljnom tjelesnom ozljedom. Sud je nadodao da je protiv izručenika u Koloradu podignuta optužnica. Terete ga da je u SAD-u, od prosinca 2014. do prosinca 2016., ‘’prouzrokovao ozljedu djetetu, ili dopustio da se dijete nerazumno stavi u situaciju koja je predstavljala opasnost od ozljede za život ili zdravlje djeteta te sudjelovao u kontinuiranom obrascu ponašanja koje je rezultiralo u pothranjenosti, nedostatku odgovarajuće zdravstvene skrbi, okrutnom kažnjavanju, zlostavljanju ili akumulaciji ozljeda, koje su rezultirale ozbiljnom tjelesnom ozljedom djeteta’’.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje. Izručenik nije državljanin RH, a djela za koje se traži izručenje nisu počinjena na području RH niti protiv hrvatskih državljanina, dok su kaznena djela za koja se traži izručenje ujedno i propisana u kaznenom zakonodavstvu RH, pojasnio je sud. ‘’Nije nastupila zastara kaznenog progona po hrvatskim zakonima. Izručenik je pristao na izručenje, a SAD su jasno izrazile da bi izvršile uzajamnost u postupanju u slučaju usporedive zamolbe hrvatskog pravosudnog tijela’’, zaključio je Vrhovni sud.