Dnevne novosti

Istraga protiv zagrebačkih poduzetnika i gradskih zaposlenika zbog mita, dvojici istražni zatvor

05.07.2021 07:15 ZAGREB, 2. srpnja 2021. (Hina) - Uskok je u petak pokrenuo istragu protiv dvojice djelatnika Grada Zagreba i osmero poduzetnika koji se u jednom od krakova antikorupcijske afere sumnjiče za primanje i davanje mita, a sudac istrage prema četvorici primjenio mjere osiguranja prisutnosti okrivljenika.

Tužiteljstvo je, nakon izvida provedenih u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave donijelo rješenje o provođenju istrage. Uskok i Ravnateljstvo policije su, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, priopćili kako M. K.-a (66), voditelja Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu, sumnjiče za primanje mita od kolovoza do studenog 2020.

Tužiteljstvo i policija sumnjiče M. K.-a da je od voditeljice građevinskih projekata J. B. i poduzetnika I. P. primio mito od 10.000 kuna u zamjenu za njihovo oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna, a radi prenamjene i objedinjavanja I. P.-ovih poslovnih prostora u Zagrebu smanjivanjem broja parkirališnih mjesta.

 M. K.-a se sumnjiči da je zahtijevao i primio mito od 5000 eura od I. R. kako bi izdao suglasnost na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u I. R.-ovom vlasništvu. Pritom je M. K., sumnjaju tužiteljstvo i policija, posredovao u podmićivanju pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanja komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave D. B. koji je od I. R. primio 500 eura za izdavanje rješenja o privremenoj regulaciji pješačkog prometa prije izvođenja građevinskih radova na I. R.-ovom objektu.

Uz to, M. K. se sumnjiči da je od primio 5000 kuna mita od K. H. pri čemu je posredovao Z. Č. koji je zajedno s M. K. podijelio K. H.-ovo mito za ishođenje lokacijskih dozvola. Policija i tužiteljstvo u ovom dijelu istrage sumnjiče direktora K. H.-ove tvrtke D. M.-a za predaju novca Z. Č.-u koji je novac potom proslijedio M. K.-u radi podjele mita popola.

Također, M. K.-a se sumnjiči da je od S. B. i G. M. primio zasad neutvrđeni iznos novca kao mito za ishođenje lokacijskih dozvola stambenih objekata u izgradnji.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio istražni zatvor protiv četvero okrivljenika te je istražni zatvor određen D. B.-u (51) i I. P.-u (47), dok je I. R.-u (63) i Z. Č. -u (73) određena mjera obveznog javljanja policiji tijekom istrage protiv poduzetnika i gradskih zaposlenika zbog primanja mita. Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković precizirao je nakon istražnog ročišta da je sudac istrage odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela I. P.-u i D. B.-u koji je pritvoren i zbog utjecaja na svjedoke.

''U odnosu na I. R. i Z. Č., sudac istrage je stava da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi počinili kazneno djelo, međutim smatra s obzirom na njihovo zdravstveno stanje i životnu dobu da se ta opasnost može prevenirati blažom mjerom, odnosno u konkretnom slučaju mjerama obveznog javljanja policijskim postajama'', objasnio je Mišković.