Dnevne novosti

Objavljeni detalji afera "Vrtovi svjetla" i "Adventske kućice", određen i istražni zatvor

02.07.2021 07:38 POVEĆALO
ZAGREB, 1. srpnja 2021. (Hina) - Uskok i policija priopćili su detalje višemjesečnih izvida u aferama „Vrtovi svjetla“ i „Adventske kućice“ koji su rezultirali traženjem istražnog zatvora za petero osumnjičenika u ta dva od ukupno četiri kraka antikorupcijske akcije povezane s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom.

Prva dva od ukupno četiri kraka antikorupcijske akcije rezultirali su prijedlogom tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora za poduzetnika M. L. (74) i glavnog ravnatelja HRT-a K. B. zbog afere „Vrtovi svjetla“ te suradnika nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – Z. K.(51), D. M. (54) i J. Č. (73) iz afere „Adventske kućice“.

Policija i tužiteljstvo su, ne navodeći imena osumnjičenika, precizirali da se M. L. sumnjiči za davanje mita za trgovanje utjecajem, a K. B. za trgovanje utjecajem, dok se Z. K. i D. M. sumnjiče za davanje mita, a J. Č. za zlouporabu položaja i ovlasti.

Uskok: K. B. posredovao za M. L. u bankama

M. L. se sumnjiči da je od ožujka 2020. do 29. lipnja, nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata te izvođenje radova na nekretninama u njegovom vlasništvu, dogovorio s K. B., s kojim je obiteljski povezan, da će K. B. korištenjem svojeg utjecaja posredovati kod Bandića radi ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta.

M. L. je, dodaje tužiteljstvo, ujedno dogovorio da će K. B. svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koja je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati u bankama radi ishođenja kredita po što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja svojih projekata. Kao protuuslugu, nadodaju Uskok i policija, M. L. je nagradio K. B. i Bandića koji je kao gradonačelnik posredovao kod službenih osoba Gradskog zavoda da taj zavod izda rješenje o legalizaciji radova na M. L.-ovoj nekretnini u Zagrebu, ali i ukine svojstvo kulturnog dobra dijelova tvornice kako bi se taj objekt mogao ukloniti i graditi stambeno-poslovni kompleks. 

M. L. je za legalizacije putem K. B. tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je Bandić osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji M. L.-ovim zahtjevima. Uz to, Bandić je od pročelnika Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode na M. L.-ov zahtjev zatražio da lažno navede kako se dio tvornice treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i povećala mogućnost gradnje „Vrtova svjetla“.

Policija i Uskok ističu da je K. B. koristio svoj utjecaj u bankama i za M. L.-ovo dobivanje povoljnih kredita radi financiranja „Vrtova svjetla“, a za što je poduzetnik nagradio glavnog ravnatelja HRT-a kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje milijun kuna. Riječ je, pišu mediji, o stanu u zagrebačkoj Radićevoj ulici. K. B.-u istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uskok je za njega i M. L. tražio istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, no zatvoreni su samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Navodno podijelili pet milijuna kuna

U kraku istrage koja se odnosi na aferu „Adventske kućice“ policija i tužiteljstvo sumnjaju da je Bandić od kolovoza 2016. do siječnja 2020. pogodovao svojem službenom vozaču Z. K. i ugostitelju D. M. radi dobivanja atraktivnih lokacija u središtu grada tijekom manifestacija u organizaciji Grada Zagreba u zamjenu za dio dobiti. Radi ostvarenja ovog dogovora, Bandić je osiguravao davanje na korištenje javnih površina za provođenje raznih manifestacija neovisno o propisanoj proceduri, ističu policija i tužiteljstvo. Pritom je Bandić, nadodaju, nalagao J. Č. kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina da u sustavu evidencija rezervira termine sukladno zahtjevima Z. K. i D. M., a kako bi se onemogućile prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi osumnjičenika prošli kroz propisanu proceduru. 

J. Č. se sumnjiči i da je osiguravala da članovi Povjerenstva donesu prijedloge zaključaka kako bi se tvrtkama Z. K. i D. M. dodijele tražene javne površine na korištenje. Pritom je J. Č. članovima Povjerenstva prenosila Bandićeve naloge i upute koje zahtjeve treba prihvatiti, ističu Uskok i Ravnateljstvo policije. Time je Bandić omogućio Z. K. i D. M. ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su sva trojica međusobno podijelili, zaključuju policija i tužiteljstvo.
Z. K. i J. Č. istražni zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a D. M. i zbog mogućnosti ponavljanja nedjela

Dio nezakonitosti u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva

Uskok je izvijestio i da je u višemjesečnim izvidima, koji su rezultirali pokretanjem spomenute dvije istrage i traženjem pritvora za petero osumnjičenih, „utvrđena i osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu te su rezultati izvida u tom dijelu ustupljeni navedenom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje”. Riječ je o slučaju u kojem je osumnjičena dugogodišnja Bandićeva suradnica i nekadašnja ministrica zdravstva A. S. R., koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Sa slobode će se braniti A. S. R., no njena suosumnjičenica za namještanje natječaja u bolnici Srebrnjak A. Š. ide u istražni zatvor.

U četvrtak je nastavljena antikorupcijska akcija. Prema neslužbenim informacijama uhićeni su gradski službenici koji su primali novac i poduzetnici koji su im plaćali kako bi dobivali poslove od grada. Mediji doznaju da je među uhićenima i član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365. 

Uskok i policija izvijestili su tek o kraku antikorupcijske akcije u kojoj je I. M. (52) osumnjičen da je Gradu Zagrebu darovao 1012 koševa za otpad, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, čime je sebi pribavio dobit i oštetio proračun za više od pola milijuna kuna.

Tužiteljstvo i policija su, ne navodeći identitet osumnjičenika, precizirali da je I. M. od 1. siječnja 2013. do 30. travnja 2019., zaključivši Ugovor o darovanju i postavljanju košara za otpatke, u ime svoje tvrtke propustio prijaviti i platiti PDV, kao i da je umanjivao obvezu plaćanja PDV-a svoje tvrtke. Pritom je, dodaju, koševe i dalje lažno iskazivao kao dugotrajnu imovinu svoje tvrtke. Na taj način je sebi pribavio nepripadnu materijalnu dobit od 580.611 kuna, čime je oštetio državni proračun za 346.359 kuna, a proračun Grada Zagreba za 234.252 kune. Uskok nadodaje da je I. M. nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode.