Dnevne novosti

Obuljen Koržinek najavila politiku suzbijanja SLAPP tužbi

02.07.2021 07:25 ZAGREB, 1. srpnja 2021. (Hina) - U oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi iznimno je važno ujednačavanje sudske prakse, ali i edukacija novinara i sudaca, istaknuto je u četvrtak nakon prvog sastanka Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija.
“Razmotrit ćemo unapređenje kako medijskog zakonodavstva tako i ostalih zakona temeljem kojih se takve tužbe pokreću. Ono što nam je svima u interesu jest da novinari mogu raditi slobodno bez straha od serijskih tužbi”, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Dodala je kako su se, prije svega, bavili SLAPP tužbama protiv onih koji nastupaju u ime javnog interesa, u prvom redu protiv novinara i nakladnika, a cilj je da se stvore mehanizmi koregulacije i samoregulacije unutar profesija. Na taj način bi se adresirali eventualni problemi u radu, a izbjegle tužbe koje dovode do cenzure i autocenzure, istaknula je ministica.

Ministarstvo kulture i medija osnovalo je stručnu radnu skupinu nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojem je jedan primarnih ciljeva zaštita novinara od SLAPP tužbi - neutemeljenih tužbi koje pokreću moćni pojedinci, a usmjerene su prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa. U radnoj skupini sudjeluju novinari i predstavnici medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice. “Mislim da sudovi nekim svojim odlukama ne smiju biti sredstvo zastrašivanja medija. Vidimo da postoji vrlo neujednačena sudska praksa. Naš cilj je da se dijalogom i edukacijom sudaca, novinara i drugih sudionika medijske scene broj takvih postupaka bude što manji. Tome će se i ova radna skupina posvetiti”, kazao je nakon sastanka novinar Dušan Miljuš, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske.

Odluke o ravnatelju HRT-a u nadležnosti Hrvatskog sabora

Ministrica Obuljen Koržinek osvrnula se i na uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a zbog sumnji u koruptivne radnje ponovivši kako Statut HRT-a predviđa da postoji osoba koja mijenja glavnog ravnatelja u slučaju njegove nemogućnosti rada. “Dakle HRT normalno funkcionira što se toga tiče. Naravno, ovisno o svemu što će se dalje događati  u okviru pravosudnih organa, donosit će se i druge odluke - međutim, one su u  nadležnosti Hrvatskog sabora”. kazala je ministrica dodajući kako o ovom slučaju u Ministarstvu kulture nemaju “nikakvih provjerenih saznanja osim onoga što izlazi u medijima”.

Osvrnula se i na stupanje na snagu covid potvrda i njihovom utjecaju na organiziranje skupova i kulturnih događaja. “Trudili smo se pronalaziti načine da kultura nastavi djelovati, to je bilo u manjem opsegu i manjim brojevima. Sada s većim brojem procijepljenih otvara se mogućnost da se organizatori ponovo okrenu organiziranju događaja s puno više publike. Naš jasni i javni apel svima - cijepimo se što prije i omogućimo umjetnicima da mogu nastaviti sa svojom djelatnošću na način kako je to bilo prije pandemije”, poručila je ministrica.