Dnevne novosti

Pretrage i uhićenja na više lokacija, policija ušla i u urede na HRT-u

01.07.2021 08:06 LISICE
ZAGREB, 30. lipnja 2021. (Hina) - Uskok i policija su jučer proveli pretrage na više lokacija povezanih s uhićenim suradnicima bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljem HRT-a K. B.-om, a USKOK-ovi istražitelji osim prostorija Gradske uprave češljaju i ured na HRT-u na Prisavlju.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su službenici policije i Uskoka ušli u prostorije Gradske uprave oko 6,20 sati, a najviše se radi pretres u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu, te na još dvije lokacije - Zavodu za za zaštitu spomenika, kulture i prirode i Zavodu za prostorno uređenja grada Zagreba.

Uhićeni bliski Bandićevi suradnici

Policija i Uskok također su ušli u ured glavnog ravnatelja HRT-a K. B. koji je po neslužbenim informacijama uhićen zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba, koji mu je kao mito dao također uhićeni poduzetnik M. L..
Uhićeni su također neki bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup J. Č., vozač V. Dž., D. M., poznat pod nadimkom "Kralj Adventa" i A. S. R., koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak. Dok se službeno priopćenje tek očekuje mediji pretpostavljaju da se uhićenja odnose na "tri kraka" koji su povezani s bivšim gradonačelnikom Bandićem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je kako su uhićenja ''pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao''. ''Daljnje informacije doznat ćemo od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi", rekao je Malenica.

Uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a kratko je prokomentirala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz napomenu da nema nikakvih saznanja o tom slučaju osim onih iz medija. Po statutu HRT-a, glavni ravnatelj ima osobu koja ga zamjenjuje, pa ne očekujem nikakve poteškoće u funkcioniranju HRT-a, kazala je Obuljen Koržinek.