Dnevne novosti

Poništena arbitraža - Split neće platiti 650 milijuna kn u slučaju Spaladium

30.06.2021 07:25 SPLIT, 29. lipnja 2021. (Hina) - Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je izvijestio da je Visoki trgovački sud RH potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu i tako Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena  (TPN) koja je upravljala Spaladium arenom.
"Možemo objaviti veliku vijest za Grad Split i njegove građane - nećemo platiti 650 milijuna kuna obveza privatne tvrtke prema bankama u slučaju Spaladium arene", rekao je Puljak na konferenciji za novinare.Istaknuo je  kako je Visoki Trgovački sud RH presudio da "odbija kao neosnovanu žalbu ERSTE banke, UniCredit banke i Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju,  te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. godine kojom je poništena arbitraža iz 2016. godine.

"Trgovački sud u Zagrebu je u vezi sa Spaladium arenom 2019. nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama. Izvijestivši danas o presudi Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu, Puljak je posebice zahvalio ovlaštenom pregovaraču Grada Splita u ovom projektu Dejanu Kružiću i odvjetniku Grada Splita Kruni Peronji. "Zahvaljujem im na iznimno uspješno vođenju spora za poništavanje arbitraže koji je trajao više od četiri godine i u konačnici otklonio veliki teret s Grada Splita i građana Splita", rekao je Puljak. Po njegovim riječima, uspjeh je tim veći pošto u ovako kompliciranom arbitražnom postupku vjerojatnost uspjeha bila je manja od jedan posto. "U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet možda ostati zapisan kao najveći  kako po vrijednosti spora tako i po ogromnim posljedicama koje su  bile moguće za Grad i građane, a očito je da sad neće biti tih posljedica.  Bio je u opasnosti  cijeli proračun Grada Splita i nemogućnost financiranja vrtića, škola i  ostalih stvari koje se financiraju iz proračuna, sad je ta  opasnost otklonjena", istaknuo je Puljak.

Presuda vraća vjeru u hrvatsko pravosuđe

Dodao je kako  pravomoćna presuda Visokog Trgovačkog suda RH "vraća vjeru u hrvatsko pravosuđe i potvrđuje  opće poznato mišljenje da u konačnici istina i zakoni uvijek pobjeđuju." Odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja je rekao kako presuda Visokog Trgovačkog suda RH znači da "nije raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i da Grad Split nema nikakvu obvezu koja mu je bila  nametnuta arbitražnim pravorijekom da se obveze koje ima tvrtka Sportski grad TPN u stečaju prema bankama prenesu na Grad Split." Dodao je kako ova  presuda potvrđuje da Grad Split u ovom postupku nije dužan ni lipe. Peronja je pri tomu podsjetio kako su prije četiri i pol godine "odlukom arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) upravo Gradu Splitu bile nametnute te obveze", koje je sad Visoki trgovački sud RH poništio. Odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost još bilo kakvog pravnog lijeka u ovom sporu, splitski gradonačelnik Puljak je kazao kako su "banke izgubile ovaj spor, sad je na njima - ako postoji neka mogućnost." Dodao je kako nije imao nikakve kontakte s bakama rekavši kako je "ovo spor, a u sporu nema nikakvih kontakata."

Odvjetnik Peronja je dometnuo kako će se vidjeti "što će i koje će korake dalje poduzimati banke".  "Ne raspolaganju su im izvanredni pravni lijekovi,  ali ponavljam to je sad odluka druge strane u postupku koja je  izgubila ovaj spor  što će i kako dalje poduzimati", rekao je Peronja. Na upit je li moguća revizija, Peronja je odgovorio potvrdno. Puljak je rekao kako će predstavnike stranaka s kojim pregovara o uspostavi većine u splitskom Gradskom vijeću izvijestiti o ovoj odluci Visokog trgovačkog suda RH rekavši kako će završetak projekta Spaladium arene biti jedan od prioriteta  djelovanja većine u Gradskom vijeću, a za koju vjeruje da će uskoro biti uspostavljena. Na upit hoće li se sutra s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji dolazi u Split, sastati u pogledu ovih novih okolnosti u vezi sa Spaladium arenom, Puljak je kazao kao sastanak nije predviđen, ali "ako se promijene neke okolnosti, kad se sastanemo ja ću izvijestiti."

Komentirajući ovu presudu Visokog Trgovačkog suda RH ovlašteni pregovarač Grad Splita Dejan Kružić je rekao kako Republika Hrvatska "svakim danom sve više pokazuje da je pravna država."  "Prije pet godina javno sam govorio da će se arbitri sramiti presude pravorijeka kojeg su potpisali, a naročito činjenice da bolja znanja iz bazičnih pravnih predmeta imaju studenti na prvoj i drugoj godini Pravnog fakulteta, nego što je to primijenjeno u tom arbitražnom pravorijeku", poručio je Kružić. Spaladium arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.