Dnevne novosti

DSV: U srijedu odluka o novom javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda

28.06.2021 07:40 LISTA
ZAGREB, 27. lipnja 2021. (Hina) - Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković zakazao je za srijedu novu sjednicu na kojoj bi trebala biti donesena odluka o raspisivanju trećeg javnog poziva za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, rekavši kako se nada da će biti "treća sreća".

“DSV bi trebalo raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva. S obzirom da smo prethodna dva javna poziva stavili rok od 30 dana za prijavu mislim će radi ravnopravnosti prema svim zainteresiranim kandidatima rok biti isti”, kazao je Milković za N1.

Naime, prethodna je procedura završena tako što Sabor u petak nije izabrao kandidatkinju predsjednika Republike Zlatu Đurđević za čelnicu Vrhovnog suda. Milković kaže da ne nastupa ustavna kriza zbog toga što Đurđević nije izabrana bez obzira što sredinom srpnja ističe mandat aktualnom predsjedniku Đuri Sessi. “Ne mislim da nastupa ustavna kriza jer je zakonom predviđeno da ako se predsjednik ne izabere da ga mijenja njegov zamjenik, u ovom slučaju Marin Mrčela. Zakon kaže da ga mijenja zamjenik koji je postavljen godišnjim rasporedom poslova. Taj raspored se u pravilu donosi za godinu dana. Pitanje je hoćemo li to tumačiti da ga on mijenja i dalje ako se dotad ne izabere novi predsjednik suda”, kazao je Milković i napominje da je nejasna procedura nakon nove godine.

“Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati zamjenik. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima da DSV nakon što prođe nova godina postavlja vršitelja dužnosti. Ja se nadam da ćemo dotad ipak dobiti novog predsjednika. O izmjenama ipak treba pitati ministarstvo pravosuđa i uprave koje radi na izmjeni tog zakona” ustvrdio je predsjednik DSV-a Milković.