Dnevne novosti

Šefu u GSKG i dvojici građevinara određen jednomjesečni pritvor

21.06.2021 07:40 ZAGREB, 18. lipnja 2021. (Hina) - Voditelju Odjela za hitne intervencije u GSKG-u N. B.-u (54) te dvojici građevinara D. R.-u (49) i S. V.-u (51) određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog primanja i davanja mita radi namještanja poslova na zgradama u Zagrebu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, doznaje Hina na sudu. Treći osumnjičeni, vlasnik građevinske tvrtke M. J. (57) pušten je da se brani sa slobode nakon što je istražiteljima priznao da je N. B.-u davao mito radi dodjeljivanja građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Uskok je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćilo da 54- godišnjeg N. B -a kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

N. B. se, dodaje tužiteljstvo, sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana. Uskok nadodaje da su D. R. (49), M. J. (57) i S. V. (51) zauzvrat N. B.-u isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

N. B.-ova pogodovanja očitovala su se kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača kako bi osumnjičeni vlasnici građevinskih tvrtki mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu.Uz to, precizira Ravnateljstvo policije, N. B. je s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

N. B. se sumnjiči i da je obavještavao D. R. o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok mu je D. R. zauzvrat isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova. Uskok naglašava da je N. B. u travnju 2020. zaposlio D. R.-ovu suprugu u GSKG-u putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je N. B. tijekom studenog iste godine ishodio da se D. R.-ovoj supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. D. R. je zauzvrat N. B.-u obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

Uskok je precizirao da je N. B. s M. J. dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu M. J. isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate usluge radova. 

N. B. je također, ističe Uskok, dogovorio sa S. V. dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova. Uskok zaključuje da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.