Dnevne novosti

Sabor danas o amandmanima na rebalans proračuna

17.06.2021 07:15 ZAGREB, 16. lipnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor danas će se izjašnjavati o 117 amandmana koje su na rebalans Državnoga proračuna za ovu godinu predložili oporbeni zastupnici i njihovi klubovi, prije svih Most i njegovi zastupnici. 
Najviše amandmana, trećinu svih, podnio je Miro Bulj koji, uz ostalo, traži da država osigura 200 milijuna kuna za sanaciju laguna u sklopu bivše tvornice vijaka Tvik u Kninu, a da ih uzme Državnom inspektoratu. Traži i da se pet milijuna kuna uloži u izgradnju „davno obećanog“ bazena za fizioterapiju u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu, na način da se uzme Direkciji za korištenje službenih zrakoplova. Klub Mosta traži da se u proračun uvrsti obilaznica Orebića sa 40 milijuna kuna, da se isti iznos osigura i za brzu cestu Križevci-Koprivnica-Gola, da se za pokretanje navodnjavanja Konavoskog polja izdvoji 10 milijuna kuna, a da se spomenuti iznosi  'skinu' Hrvatskim cestama, odnosno Hrvatskim vodama za administriranje i upravljanje. 

Brojne amandmane podnijeli su i Marin Miletić i Ante Kujundžić, koji zagovara veća izdvajanja za projekte u Dalmatinskoj zagori. Devet amandmana podnio je Klub Zeleno-lijevog bloka, uglavnom su okrenuti sanaciji šteta od zagrebačkog potresa. Sredstva nalazi na pozicijama ministarstava obrane (za borbeno oklopno vozilo) i hrvatskih branitelja (administracija, prikupljanje dokumentacije za financiranje iz EU fondova), ali i ulaganju u investicijski fond Triju mora. SDP-ova Boška Ban Vlahek predložila je amandmane okrenute potrebama Međimurja i Čakovca, pa tako traži po šest milijuna kuna za Centar za odgoj i obrazovanje i za rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada u Čakovcu Vesna Vučemilović (DP) predlaže da se za suzbijanje komaraca u Osječko-baranjskoj županiji osigura dodatnih deset milijuna kuna. Deset amandmana predložila je Katarina Peović (RF) koja, uz ostalo, predlaže da država više izdvaja za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, te da više ne financira obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, odnosno da predviđenih 100 tisuća kuna 'svede' na nulu, a taj iznos usmjeri u Spomen područje Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe u Hrvatskoj. 

O tim amandmanima svoje će mišljenje reći Vladini predstavnici, a zbog njihove brojnosti, izjašnjavanje o amandmanima moglo bi se protegnuti na dobar dio dana. Rebalansom proračuna Vlada planira povećanje ukupnih prihoda za tri milijarde kuna, na 150,3 milijarde, a rashoda za 9,4 milijarde, na 167,4 milijarde kuna. Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a (prema ESA 2010 metodologiji). Rebalans proračuna, objasnio je ministar financija Zdravko Marić, nije prvenstveno posljedica covida, već prije svega problema zdravstva odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se to rješava preraspodjelama u proračunu. Tako će i najveći dio predloženog povećanja rashoda otići za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna. Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena. Sabor će u četvrtak raspraviti i izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) tko nakon lokalnih izbora i zbog nespojivosti dužnosti odlazi iz Sabora, a tko se u njega vraća.  O tome, te o samom rebalansu Sabor će glasovati u petak.