Dnevne novosti

IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika

16.06.2021 07:05 PARIZ 15. lipnja 2021. (Hina/Reuters) - Francuski sud je u utorak kaznio IKEA-u s novčanom kaznom od 1,2 milijuna američkih dolara zbog špijuniranja svog francuskog osoblja, nakon što je najveći svjetski proizvođač namještaja proglašen krivim za neprimjereno prikupljanje podataka o svojim zaposlenicima.
Francuski ogranak Grupacije Ingka, koja posjeduje većinu IKEA trgovina diljem svijeta, bio je optužen za špijuniranje svojih radnika i nekih klijenata tijekom višegodišnjeg razdoblja. Pritom je, kako je tvrdilo tužiteljstvo, francuska podružnica kršila njihovo pravo na privatnost pregledavanjem njihovih bankovnih računa te nezakonitim stjecanjem podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima. Predstavnici radnika tvrde da su te informacije korištene kao sredstvo pritiska na čelnike sindikata, a također su nezakonito prikupljeni podaci bili korišteni u sporovima IKEA-e s kupcima.

Istraga je utvrdila da je IKEA potplaćivala ljude kako bi dobila uvid u policijsku dokumentaciju o zaposlenima i kupcima. Tužitelji su tražili novčanu kaznu od dva milijuna eura za "masovni nadzor" koji je provodila IKEA, no predstavnici sindikata CTG i nekolicina pojedinaca su zadovoljni ishodom suđenja. Istraga o tom slučaju je započeta 2012., nakon pisanja medija. Špijuniranje radnika i klijenata se sustavno provodilo od 2009. do 2012. Tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu za jednog od bivših direktora, Jean-Louis Baillota, koji je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno i novčanu kaznu od 50.000 eura. Jean-François Paris,  zadužen za osiguranje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osudjen je na 18 meseci zatvora uvjetno i 10.000 eura novčane kazne. IKEA u Francuskoj upošljava oko 10.000 ljudi, a francusko tržište najveće je nakon Njemačke i SAD-a.