Dnevne novosti

Vrhovni sud odbacio optužbe protiv Zagorca i Kakarigija zbog zastare

16.06.2021 07:20 ZAGREB, 15. lipnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud preinačio je u povodu žalbe državnog odvjetnika oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužbu za zlouporabu položaja i ovlasti protiv umirovljenih generala Vladimira Zagorca i Matka Kakarigija u ''aferi vikendica'' zbog zastare. 
Najviši sud je, ne navodeći identitete umirovljenih generala, utvrdio da je za kazneno djelo za koje su oslobođeni optužbe nastupila zastara kaznenog progona prije nego što je spis došao na Vrhovni sud. Naglasivši da je u optužnici kao vrijeme počinjenja djela navedeno ''krajem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja 1997.'', sud je utvrdio da prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo koje je bilo predmet postupka zastara nastupa dvadeset godina nakon počinjenja djela. Vrhovni sud je istaknuo da ako je prije nastupa zastare donesena prvostupanjska presuda, onda se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine. Sud je pojasnio da je u ovom postupku prije bila donesena prvostupanjska presuda koja je u žalbenom postupku ukinuta pa je zastarni rok 22 godine.

''S obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 22 godine, utvrđeno je da je nastupila zastara kaznenog progona i to prije nego što je spis došao na Vrhovni sud Republike Hrvatske. Kada nastupi zastara kaznenog progona, tada se prema zakonu i po službenoj dužnosti optužba mora odbiti pa je takvu odluku Vrhovni sud i donio'', zaključio je najviši sud. Optužnica je Zagorca teretila da je kao pomoćnik ministra obrane naložio tajnu i hitnu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera koji nikad nije prijavio ratnu štetu na toj kući, a nije prijavljeno da su štetu prouzročili pripadnici Hrvatske vojske niti je itko iz MORH-a procijenio štetu na vikendici. Kakarigi je, prema optužnici, postupajući na Zagorčev zahtjev kao načelnik Uprave za graditeljstvo MORH-a, zajedno sa svojim pomoćnikom Jurajem Vojkovićem, angažirao tvrtku koja je sanirala vikendicu za što je toj tvrtki iz proračuna MORH-a plaćeno nešto više od milijun kuna.

Istraga o obnovi vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je obnovom vikendice novcem MORH-a Šporer "nagrađen" jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenog HSS-a "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Za navodno nezakonitu obnovu vikendice Zagorac i ostali optuženi su još 2002. Tada je i započelo suđenje, no u međuvremenu je predmet prošao kroz ruke četvero sudaca, a glavna je rasprava stalno počinjala ispočetka. Posljednji pokušaj novog početka suđenja bio je u siječnju 2007.Novo suđenje u "aferi vikendica" početkom srpnja 2009. zatražio je sam Zagorec, nakon što je osuđen na sedam godina zatvora za krađu dragulja iz Ministarstva obrane.