Dnevne novosti

G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena

15.06.2021 07:00 CARBIS BAY, 13. lipnja 2021. (Hina/dpa) - Skupina G7 u završnoj izjavi o nizu svjetskih pitanja u nedjelju na samitu u Engleskoj nije se uspjela dogovoriti o postupnom prestanku korištenja ugljena, što se smatra ključnim u borbi protiv globalnog zagrijavanja.
Prijedlog da članice skupine G7 ugase sve konvencionalne termoelektrane na ugljen kroz 2030-te nije usvojen, najviše zbog protivljenja Sjedinjenih Država, kazali su diplomati. Po završnoj izjavi, čelnici skupine G7 ostavili su otvorenom mogućnost dodatnog povećanja nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija CO2 prije važne UN-ove konferencije o klimi u Glasgowu u studenom. Prvi su put obećali da će postići klimatsku neutralnost "što je moguće prije, najkasnije do 2050.", navodi se u izjavi. Kritičari ističu da se cilj za 2050. može ostvariti samo ako se sada odrede jasni ciljevi za to, što se u izjavi ne navodi. Čelnici G7 također su potvrdili svoje obećanje da će mobilizirati 100 milijardi dolara na godinu javnog i privatnog novca za siromašne zemlje. Time će im pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Porezi, OI u Tokiju, etiopska regija Tigray Čelnici G7 suglasili su se i da odobre globalni minimalni porez za multinacionalne korporacije. Odluka je bila očekivana, nakon što su ministri financija ranije ovog mjeseca prihvatili uvođenje globalnog minimalnog poreza od najmanje 15 posto za velike multinacionalne kompanije kako bi ih spriječili da koriste tzv. porezne oaze za izbjegavanje plaćanja poreza. Čelnici G7 podržali su održavanje Olimpijskih igara u Tokiju od 23. srpnja do 8. kolovoza koje su se trebale održati prošle godine, ali su odgođene zbog pandemije. U izjavi navode želju da se OI "održe na siguran način kao simbol svjetskog jedinstva da prevlada covid-19".Čelnici najbogatijih gospodarstava svijeta pozvali su i na trenutačni prekid vatre u etiopskoj regiji Tigray."Duboko smo zabrinuti zbog sukoba u etiopskoj regiji Tigrayju te izvješćima o neviđenoj humanitarnoj tragediji", navode i pozivaju na "trenutačan prekid neprijateljstava i pristup humanitarnih organizacija" stanovništvu u nevolji. Sukob u Tigrayju izbio je u studenome prošle godine između snaga vlade Etiopije i bivše vladajuće regionalne stranke Narodne fronte za oslobođenje Tigrayja. Vojnici iz susjedne Eritreje također su ušli u sukob pomažući etiopsku vladu.