Dnevne novosti

Predsjednik sudačke udruge traži utvrđivanje istine

14.06.2021 07:15 ZAGREB, 11. lipnja 2021. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec izjavio je u petak da nadležna tijela trebaju što prije utvrditi istinu u vezi osječkih sudaca pod istragom zbog primanja mita od Zdravka Mamića, dok predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa taj slučaj nije želio komentirati.
Uoči redovitog zbora sudačke udruge Sessa na novinarski upit nije želio ništa reći, dok je Kontrec kazao da se istina treba utvrditi. “To nije predmet o kojem mi možemo govoriti kao suci. Naravno da smo spomenuli u svojim govorima da je to situacija koja je bacila sjenu na cijelo sudstvo i s naže strane tražimo da nadležna državna tijela što prije utvrde istinu”, rekao je Kontrec na N1. Dodao je da je ovo „dokaz da nitko nije nedodirljiv” te da „suci odgovaraju jednako kao i svi u ovoj državi”.

Dvojici osječkih sudaca, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću, u četvrtak je određen istražni zatvor dok je njihov kolega Darko Krušlin pušten da se brani sa slobode u istrazi koju je Uskok pokrenuo nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je navodno podmitio kako bi donijeli „povoljne sudske odluke”. Istraga je, osim trojice sudaca, pokrenuta i protiv braće Zdravka i Zorana Mamića koji su u BiH te pritvorenog poduzetnika Drage Tadića.

Uskok Krušlina tereti da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat. Navode i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. kontaktirao i sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke”. Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca. Uskok tvrdi i da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić. Tužiteljstvo navodi i da je Mamić „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” Vekića i bliske mu osobe krajem 2017. vodio u Dubai te autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.