Dnevne novosti

Vrhovni sud danas odlučuje o žalbama na presudu u slučaju Fimi media

11.06.2021 07:35 ZAGREB, 10. lipnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud odlučivat će na javnoj sjednici zakazanoj za petak i ponedjeljak o žalbama na nepravomoćnu presudu u ponovljenom suđenju bivšem premijeru I. S., njegovim suoptuženicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci osuđenoj za korupciju u aferi Fimi media.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a I. S. te HDZ-a kao prve političke stranke koja je završila na optuženičkoj klupi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i I. S.-ovi suoptuženici. I.S. je osuđen na povrat 16 milijuna kuna i osam godina zatvora, što je godinu dana manje od prve presude iz 2013. godine koju je ranije ukinuo Vrhovni sud. 

Bivši HDZ-ov rizničar M. B. je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora. Blagajnica B. P. je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci. HDZ je odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Glasnogovornik vlade I.S. i stranke, R. M., koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu, odlukom zagrebačkog Županijskog suda je oslobođen optužbe. Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je N. J., vlasnica marketinške agencije Fimi media preko koje se izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

Ponovljeno suđenje počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu  presudu donesenu još 2013. Mjesec dana od nepravomoćne presude za Fimi mediju, Ustavni sud je odbio I.S.-ovu tužbu u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima. Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je I. S. osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije S. F., zagrebački Županijski sud donio je 2017. a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019. No, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi I. S. još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda.

I. S. čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna, I.S. će državi trebati vratiti još pet milijuna eura. Odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media često se spominjala i u nedavnim medijskim raspravama predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, posebno tijekom postupka izbora čelne osobe najvišeg suda.