Dnevne novosti

U Osijeku uhićeni suci koje je Mamić prozvao za korupciju

10.06.2021 07:50 RUKA I VAGA
ZAGREB, 9. lipnja 2021. (Hina) - U Osijeku su u srijedu rano ujutro započela uhićenja sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

Uz osječke suce D. K., Z. V. i A. K., prema prvim informacijama uhićen je i osječki poduzetnik D. T.. Uhićenje svog branjenika, suca D.K., Hini je potvrdio odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Kazao je da je policija oko 6 sati ujutro došla u D.K.-ov stan i krenula u pretragu pa očekuje da će tijekom dana, zajedno s ostalima, biti odveden na ispitivanje u Zagrebu. Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca D. K. i Z. V. Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda, osječke suce Z. V. i D. K., dok je predsjednika suda nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”. Ustvrdio je kako ga je sudac Z. V. reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s D. K. i A. K., za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za "reformu pravosuđa".