Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas raspravlja o rebalansu proračuna

09.06.2021 07:45 ZAGREB, 8. lipnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspraviti izmjene ovogodišnjeg državnog proračuna, Vlada predlaže da se ukupni proračunski prihodi povećaju za tri milijarde, a rashodi za 9,4 milijarde kuna.

Vladinim prijedlogom rebalansa, ukupni proračunski prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna - na 150,3 milijarde, ukupni rashodi za 9,4 milijarde kuna odnosno planirani su u iznosu od 167,4 milijarde kuna, rekao je premijer Andrej Plenković. Manjak državnog proračuna iznosit će 17,1 milijardu kuna ili 4,3 posto BDP-a, a manjak opće države prema ESA 2010 metodologiji, 15,3 milijardi kuna ili 3,8 posto BDP-a. Premijer očekuje da taj manjak neće ugroziti planirani tempo ulaska Hrvatske u eurozonu. Kaže da je osnovni motiv rebalansa prije svega podmirivanje troškova zdravstvenog sustava. Očekuje se da će se udio javnog duga u BDP-u u 2021. smanjiti za 2,2 postotna boda u odnosu godinu ranije te će iznositi 86,6 posto BDP-a.
Zbog rokova za podnošenje amandmana, Sabor o rebalansu neće glasovati ovaj petak, nego slijedeći tjedan.

Zbogom nekim plastičnim proizvodima

Zastupnici, čiji će se broj u Sabornici povećati sa 41 na 71, ovaj će tjedan raspraviti i Vladin prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU) kojim se do 2035. određuju novi, viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada - 65 umjesto 50 posto i novi niži ciljevi za odlaganje otpada - 10 posto. Tim prijedlogom, koji ide u prvo čitanje, zabranit će se stavljanje na tržište određenih jednokratnih plastičnih proizvoda (npr. slamke, pribor za jelo, štapići za uši i sl.) , a od 1. siječnja iduće godine i laganih plastičnih vrećica za nošenje. Izuzetak su, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz  higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane. Propisuje se i da su obveznici izrade plana gospodarenja otpadom Hrvatska i županije, odnosno Grad Zagreb.

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji i padu broja zaraženih koronavirusom, saborsko Predsjedništvo suglasilo se da se broj zastupnika u Sabornici poveća sa 41 na 71, što je gotovo polovica ukupnog broja. Maske su i dalje obvezne, ali će ih zastupnici, kod govora iz klupe, moći skinuti.