Dnevne novosti

Europski sud osudio Njemačku zbog zagađenog zraka u gradovima

04.06.2021 07:00 BERLIN, 3. lipnja 2021. (Hina) - Europski sud u Luksemburgu osudio je Njemačku u četvrtak zbog dugogodišnjeg značajnog prekoračenja vrijednost dušikovog oksida u gradovima.

Sud je time udovoljio tužbi Europske komisije koja je Njemačku 2018. tužila zbog dugotrajnog i značajnog prekoračenja godišnjih vrijednosti dušikovog oksida dozvoljenih od strane EU-a. Europska komisija je tada utvrdila da Njemačka od 2010. "sustavno i neprekidno" krši ove zadane vrijednosti i to u 26 gradova među koje spadaju i Berlin, Hamburg, Muenchen i Stuttgart.

"Njemačka nije ispunila svoje obveze iz EU smjernica", stoji u obrazloženju Europskog suda. To se, kako je nadalje priopćeno, dogodilo između ostalog i zato što "Njemačka nije poduzela prikladne mjere za ograničenje dušikovog oksida".

Njemačka je Europskoj komisiji predbacivala da je i sama uvođenjem grupe "Euro 5" za automobile s dizel motorima, koji su se pokazali kao zagađivači, pridonijela pogoršanju situacije. Europski sud je odbacio primjedbe Njemačke zaključivši između ostalog kako se porast vrijednosti dušikovog oksida ne može povezivati isključivo s automobilskim prometom nego s industrijom te upotrebom ugljena.

Savez Njemačka pomoć za zaštitu okoliša pozdravio je presudu iz Luksemburga koja, kako je priopćeno, ima "dugotrajni značaj u borbi za čišći zrak". Ovaj savez je od 2011. podnio niz tužbi protiv njemačkih gradova u kojima su prekoračene vrijednosti dušikovog oksida te se u mnogim mjestima izborio za mjere poput zabrane vožnje dizel vozila u pojedinim dijelovima gradova. To je pokrenulo i veliku raspravu o budućnosti vozila s motorima na ovo gorivo.

Prema informacijama saveznog ministarstva za zaštitu okoliša, kvaliteta zraka u gradovima se od 2016. osjetno poboljšala. Dok su 2016. vrijednosti dušikovog oksida bile prekoračena u 90 gradova, prošle godine je to bio slučaj samo sa šest.To se povezuje s mjerama vlade koja je poticala modernizaciju gradskog prometa ali i zbog znatno smanjenog obima prometa u prošloj godini zbog pandemije.