Dnevne novosti

Sabor danas raspravlja o povjerenju ministru Berošu

01.06.2021 07:00 ZAGREB, 31. svibnja 2021. (Hina) - Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor ovaj tjedan zasjedanje počinje u utorak, kada će raspravljati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje.
Kao razloge za to, oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

"Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr.", naveo je početkom svibnja SDP-ov Peđa Grbin motive za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio i da Ministarstvo zdravstva "naprosto ne funkcionira", te da nema reformi. Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida  svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali  je "ostao na nogama".

Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Vlada navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Sabor će u srijedu raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, u podne će glasovati, te potom zaključiti ovotjedni rad.