Dnevne novosti

Državne nekretnine traže zakupce za 30 poslovnih prostora u sedam gradova

31.05.2021 07:15 ZAGREB, 28. svibnja 2021. (Hina) - Tvrtka Državne nekretnine u petak je raspisala drugi ovogodišnji natječaj za zakup poslovnih prostora u državnom vlasništvu, a do 2. srpnja zainteresirani mogu predati ponude za 30 poslovnih prostora u sedam gradova, priopćeno je iz te tvrtke u stopostotnom državnom vlasništvu. 
"Državne nekretnine d.o.o. natječajem nude u zakup 20 poslovnih prostora u Zagrebu, tri u Splitu, dva u Puli i Rijeci, a po jedan u Varaždinu, Kumrovcu i Osijeku", navodi se u priopćenju.

Kako objašnjavaju iz Državnih nekretnina, najmanji ponuđeni prostora je na zagrebačkom Marulićevom trgu i veličine je 13 metara kvadratnih, a veliki poslovni prostori čija je površina od 100 do 190 metara kvadratnih nalaze se u Zagrebu i Osijeku.

Duž zagrebačke Ilice ponuđena su četiri prostora, a najveći od njih, površine 153 kvadrata, nalazi se u nultoj zoni i dvorišnom dijelu Ilice.

Na natječaju su ponuđena i dva prostora na prvom katu zgrade, od kojih se prvi nalazi u strogom centru Zagreba, u Gajevoj, i početna mu je mjesečna zakupnina 50 kuna po kvadratu, a drugi je dvorišni prostoru u Mesničkoj s početnom mjesečnom zakupninom od 38 kuna po kvadratu. 

Rok za predaju ponuda je do 2. srpnja, do 12 sati, a iz Državnih nekretnina ističu kako će najbolji ponuditelji na natječaju imati priliku zakupiti prostore na frekventnim lokacijama na idućih deset godina.

Pregledi prostora po natječaju započinju 14. lipnja u Osijeku, Splitu i Varaždinu te od 15. lipnja u Zagrebu, a zakupljuju se u viđenom stanju. Prostori se zakupljuju u viđenom stanju, a natječaj, detaljne informacije o prostorima, fotografije s tlocrtima i uvjeti natječaja, kao i sve o zakupu, potencijalni ponuditelji mogu naći na internet stranicama Državnih nekretnina (na linku: Natječaj za zakup poslovnih prostora 2/21, te poveznici: Što trebate znati ako ste zainteresirani za zakup poslovnog prostora). 

Iz tvrtke Državne nekretnine ističu kako je prošle godine, unatoč poslovanju obilježenom pandemijom, potresima i krizom, objavljeno sedam natječaja putem kojih su u zakup ponuđena 154 poslovna prostora, a u poslovne prostore u vlasništvu države kojima upravljaju Državne nekretnine uselilo je stotinu zakupaca.

"Unatoč zdravstvenoj i gospodarskoj krizi, uspješnost natječaja iznosila je 60 posto te su sklopljeni ugovori ukupne vrijednosti oko 70 milijuna kuna, dok su u prosjeku cijene po metru kvadratnom pale za 15 posto u odnosu na godinu ranije", zaključuje se u priopćenju Državnih nekretnina.