Dnevne novosti

Dubrovnik uveo internetski sustav "Otvoreni Grad"

28.05.2021 07:30 e-komunikacija
DUBROVNIK, 27. svibnja 2021. (Hina) - Grad Dubrovnik u četvrtak je pokrenuo internetski sustav "Otvoreni Grad" koji građanima omogućuje dnevni uvid u financijsko stanje gradske uprave i proračun, lakšu komunikaciju kroz digitalne obrasce, plaćanje računa te predlaganje i izbor projekata.

Na predstavljanju tog sustava aktualni gradonačelnik i kandidat za novi mandat na čelu grada Mato Franković izjavio je da je Dubrovnik hrvatski predvodnik u digitalizaciji gradske uprave koja u središte stavlja građane. "Prije četiri godine smo krenuli od nule jer smo raspolagali starim sustavom iz 1980-ih godina. Posao je bio iznimno težak, ali smo korak po korak sve informatizirali i danas smo otvorili Grad", rekao je Franković. Istaknuo je da taj sustav, povezan sa sustavom e-Građani, Dubrovčanima pruža transparentan uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima." Glavni je cilj da građani točno znaju gdje i kako se izdvaja novac", rekao je dubrovački gradonačelnik i dodao da će kroz podsustav "Financijske kartice" građani imati uvid o obvezama prema Gradu te mogućnost plaćanja."Unijeli smo i sve digitalne obrasce za razne zahtjeve, čime smo građanima skratili vrijeme u administraciji", kazao je.

Franković je naglasio da je Dubrovnik prvi grad u Hrvatskoj koji je otvorio mogućnost građanima da upravljaju gradom te na on-line platformi, prilagođenoj društvenim mrežama, predlažu ideje za razvoj grada. "Kad građanin unese prijedlog, traži podupiratelje, a kad se prikupi određen broj podupiratelja prijedlog ide na glasanje, ograničeno na stanovnike tog gradskog kotara. Imamo i javno savjetovanje, gdje su također građani prepoznati i daju puni legitimitet odlukama. I na koncu, slijedi participativni proračun prema gradskim kotarima", naveo je. Projekt "Otvoreni Grad", vrijedan oko pola milijuna kuna, Grad Dubrovnik ostvario je u suradnji s tvrtkama Hrvatski Telekom i Libusoft Cicom.