Dnevne novosti

Sabor danas o Agenciji za ugljikovodike

27.05.2021 07:25 ZAGREB, 26. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike kojima se proširuju poslovi Agencije.

S obzirom na stupanje na snagu izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika navedeni zakon potrebno je terminološki i sadržajno uskladiti te proširiti poslove Agencije. Izmjenama zakona usklađuju se poslovi Agencije koji se odnose na istraživanje i eksploataciju geotermalnih voda i podzemno skladištenje plina, te dodatno proširuju djelatnosti u vidu sudjelovanja Agencije u postupku izmjena i dopuna prostornih planova te kao predlagatelja za osnivanje razvojnog društva Vladi. Osim toga kao djelatnost uvodi se trgovina na veliko naftnim derivatima.

Sabor će raspraviti i izvješće o radu Odbora za predstavke I pritužbe za 2020. godinu. Tijekom 2020. Odbor je zaprimio i obradio ukupno 190 pisanih predstavki i pritužbi, što je 21 manje negó 2019.Najviše pritužbi odnosilo se na područje pravosuđa  i uprave (85) te na stambenu, komunalnu i imovinskopravnu problematiku (47). Služba Odbora većinom je na upite građana odgovarala telefonski jer zbog pandemije nije bila u mogućnosti imati neposredne kontakte s građanima. Zbog pandemije i potresa građani su također nazivali Odbor kako bi podijelili  strahove obzirom na neizvjesnu situaciju, ali i kako bi se žalili na sporost obnove, neraščišćene dijelova zgrada, te organizaciju domova zdravlja, da se nitko ne javlja na telefon.