Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici se nadaju oživljavanju tržišta kapitala

27.05.2021 07:10 ZAGREB, 26. svibnja 2021. (Hina) - Izmjene Zakona o tržištu kapitala koji se mijenja radi daljnjeg usklađivanja hrvatskog regulatornog okvira s pravnom stečevinom Europske unije podržali su u srijedu u Saboru  i vladajući i oporba izrazivši nadu u oživljavanje tržišta kapitala u Hrvatskoj.

Riječ je o jednom o najkompliciranijih zakona koji sublimira kakvo tržište kapitala Europa želi, kazao je Boris Lalovac (Klub zastupnika SDP-a) upozorivši da je hrvatsko tržište kapitala daleko manje razvijeno od europskog.„Tržište kapitala u Hrvatskoj iznosi 276 milijardi kuna iznosi, 140 se odnosi na dionice a 130 na obveznice, promet Zagrebačke burze je godišnje oko 3 milijardi kuna, dok je promet mimo burze na OTC tržištu 27 milijardi kuna”, rekao je Lalovac. „To nam govorio da se mimo burze i tržišta kapitala koje ima stroga pravila odvija 10 puta više prometa dionicama ”, dodao je Lalovac izrazivši nadu da će se to promijeniti.

Grozdana Perić (Klub zastupnika HDZ-a) smatra  bolji nadzor i regulacija omogućiti će daljnji razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj. Upozorila je međutim da je covid krizu  dovela do odljeva sredstava iz investicijskih fondova i vrijednost neto imovine investicijskih fondova smanjila za preko 35 posto odnosno 8 milijardi kuna. Upravo je i to je jedan od razloga zakonskih izmjena, poručio je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj koji je zastupnicima predstavio zakonske izmjene. „Ako gledamo samo Zagrebačku burzu , ona je prošle godine u vrijeme pandemije pala preko 35 posto, s 2000 na 1300 baznih bodova”, rekao je  Čuraj istaknuvši kako prostora za poboljšanja ima.