Dnevne novosti

Gradski pročelnici ne mogu dobiti otkaz

21.05.2021 07:53 Zagreb
ZAGREB, 20. svibnja 2021. (Hina) - Gradski pročelnici ne mogu dobiti otkaz, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da neki imaju plaću veću od ministara, a čistka po zakonu nije moguća dok im traje mandat.

Pročelnici gradskih ureda u Zagrebu - oni kojima Možemo! poručuje da bi im bilo poštenije da daju mandat na raspolaganje - imaju plaću od oko 18.380 kuna, neki od njih veću i od ministara za dvije, tri tisuće kune, ali za razliku od ministara koji gube funkciju zajedno s premijerom, pročelnici ostaju u svojim uredima i kad im gradonačelnik postaje bivši.

Nisu dužni otići po sili zakona i ne mogu biti smijenjeni po kratkom postupku. A otkaz ne mogu dobiti. Ukratko, nova vlast ih mora "otrpjeti" u njihovim uredima do isteka njihova mandata. Iz izjava prvih ljudi Možemo! o drastičnom rezu s Bandićevim nasljeđem stvorio se dojam kako će Možemo! na Trg Stjepana Radića izvesti veliku čistku. Njihovi birači to i očekuju - razlaz s bivšima zvuči kao legitiman politički cilj, ali provedba ne ide glatko.

Na to je prvi upozorio Vedran Đulabić, profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta, podsjećajući da Zakon o postupku primopredaje vlasti zabranjuje kadrovske promjene osim na dužnostima za koje se podnosi mandat na raspolaganje. Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na temelju imenovanja, po provedenom javnom natječaju, nisu dužne stavljati mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba. Pročelnici iz Bandićeve ere već su poručili Tomislavu Tomaševiću nek' si pročita zakon.