Dnevne novosti

Sabor: Podrška ukidanju upravnih pristojbi na području prava intelektualnog vlasništva

20.05.2021 07:46 SABORNICA
ZAGREB, 19. svibnja 2021. (Hina) - Zakon kojim se ukidaju upravne pristojbe na području prava intelektualnog vlasništva pozdravili su u srijedu u Hrvatskom saboru i vladajući i oporba.

Ukidanje upravnih pristojbi na području prava intelektualnog vlasništva dovest će do smanjenja troškova gospodarstva za oko 600.000 kuna godišnje i u skladu je s akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić predstavljajući zakonski prijedlog.

Marija Selak Raspudić (Most) pozdravila je ukidanje pristojbi ali i upozorila da je Hrvatska po broju patenata na začelju Europske unije.  „U 2019. imali smo 211 prijavljenih patenata, 70 posto su prijavile fizičke osobe, a 30 posto pravne osobe. Taj podatak govori o stanju naše industrije i proaktivnosti”, kazala je. „Ideje i patenti donose dodatnu vrijednost i željeli bismo da počnemo više vrednovati ono što je inovativno i kreativno”, istaknula je  Ivana Posavec Krivec (SDP) podržavši svako smanjenje nameta. Davor Dretar (DP) ustvrdio je da je Hrvatska nekada imala velike brendove, no nažalost zapustili smo razvoj i inovativnost. Zakon se donosi po hitnom postupku kako bi se u kontekstu ulaska Hrvatske u europski tečajni mehanizam, što je ključan korak u procesu uvođenja eura, smanjila administrativna i financijska opterećenja za gospodarstvo. Isto tako, hitni je postupak zbog aktualne potrebe ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa na gospodarstvo.