Dnevne novosti

Sessa: Izbori prošli mirno, u demokratskoj atmosferi

18.05.2021 07:26 ZAGREB, 17. svibnja 2021. (Hina) - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo načinom na koji su provedeni nedjeljni izbori za lokalnu predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica, ocijenivši da su prošli mirno i u demokratskoj atmosferi.

„Možemo biti zadovoljni da su izbori prošli mirno, u redu, u demokratskoj atmosferi“, rekao je Sessa na konferenciji za novinare, izrazivši posebno zadovoljstvo što su tako prošli i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji. 

U drugom krugu biranje župana u 14 županija i gradonačelnika Zagreba

Najavio je da će se u 2. izbornom krugu, 30. svibnja, birati župani u 14 županija i gradonačelnik Zagreba, koji ima status županije, gradonačelnici 55 gradova i načelnici 87 općina. Na glasačkim listićima bit će po dva kandidata, redoslijedom koliko su dobili glasova, dakle prvi će biti onaj tko je dobio više glasova. Pobjednik je onaj tko dobije više glasova, naglasio je Sessa. Izrazio je nadu da neće biti jedinica u kojima će kandidati dobiti isti broj glasova, jer bi se tada moralo ponovno ići u izbore. Iako se ranije i to dogodilo, u Bistrici i u Starom Gradu na Hvaru, podsjetio je predsjednik DIP-a.

U nedjelju, 30. svibnja, ponovit će se izbori za općinsko vijeće u Kneževim Vinogradima, jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića, što je moglo zbuniti birače. Tjedan prije, u nedjelju, 23. svibnja, izbori će se ponoviti na 18 biračkih mjesta diljem države, i to zbog nekih nepravilnosti, npr. viška jednog do dva listića.Na jesen će se održati dopunski izbori za predstavnike manjina, tamo gdje nisu izabrani u propisanom broju.

Lokalni izbori više nabijeni strašću od državnih

Sessa ističe da su izbori na više od 6500 biračkih mjesta uglavnom prošli u redu, kaže da je bilo nekih manjih incidenta, a to pripisuje tome što su „lokalni izbori više nabijeni nekom strašću od državnih“. Međutim, ništa nije odudaralo od uobičajenog, odnosno onog što je bilo i na dosadašnjim izborima. Potvrđuje da je u nedjelju bilo kršenja izborne šutnje, uglavnom na modernim sredstvima komunikacije koje je teško kontrolirati. No, ta se kršenja ne mogu povezati s rezultatima izbora, naglasio je. Sada su na potezu niža izborna povjerenstva, oni će morati imati registar kršenja i dalje postupati prema zakonu, kazne će izreći prekršajni sud, kaže Sessa. Ponovio je da sa izbornom šutnjom treba nešto učiniti, ili je maknuti ili ozbiljno poraditi na posljedicama njenog kršenja. Ima čvrstih elemenata i za jedno i za drugo, kaže Sessa i priznaje kako ni sam nema čvrsti stav o tome. 

Podsjetio je da večeras u 19 sati teku rokovi za eventualne prigovore, za koje je zadnja instanca Ustavni sud. Ne očekujem da će biti nekih prigovora, nema naznaka za to, ali  rokovi moraju isteći da bi se utvrdili konačni rezultati, rekao je Sessa.

Rokovi za financijska izvješća

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić podsjeća izborne sudionike koji su u prvom krugu završili utakmicu da konačna financijska izvješća moraju podnijeti do ponoći, 16. lipnja. Sudionici drugog kruga moraju sedam dana prije izbora, do subote, 22, svibnja u ponoć, podnijeti privremena izvješća o troškovima, donacijama i popustima za medijsko oglašavanje.Konačna izvješća svih sudionika drugog kruga moraju se dostaviti do 29. lipnja.