Dnevne novosti

U e-Savjetovanju pravilnici o smanjenju/oslobođenju plaćanja turističke pristojbe

14.05.2021 07:11 ZAGREB, 13. svibnja 2021. (Hina) - Ministarstvo turizma i sporta u četvrtak je u javno savjetovanje uputilo prijedloge pravilnika kojima će se i u ovoj godini regulirati smanjenje, odnosno oslobođenje plaćanja turističke pristojbe, što će za turistički sektor značiti ukupno rasterećenje za više od 118 milijuna kuna.

Na web portalu e-Savjetovanju od 13. do 25. svibnja traje savjetovanje o prijedlozima tri pravilnika - o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini; o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari); te o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

"Ministarstvo turizma i sporta radi na usvajanju više pravilnika, kojima će se i u ovoj godini regulirati smanjenje, odnosno oslobođenje plaćanja turističke pristojbe za pojedine kategorije pružatelja usluga kao što su privatni iznajmljivači i OPG-ovi, ali isto tako i za osobe koje koriste uslugu noćenja u kampovima i hotelima,  a sve u cilju ublažavanja posljedica pandemije na sektor turizma", poručuje u priopćenju ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kako obrazlažu iz Ministarstva, pravilnikom o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini predlaže se oslobođenje plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, smještajnu jedinicu u kampu i kamp odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj, ali i u cijelosti za pomoćni krevet, za 2021. godinu.

Također se predlaže oslobađanje od plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu osoba čiji su smještajni objekti zbog potresa 2020. godine označeni kao neuporabljivi (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivi (žuta oznaka), uz uvjet da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke odnosno boravišne pristojbe.

Jednako tako od dijela turističke pristojbe predlaže se i oslobađanje osoba koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, prema prijedlogu kojeg su dale regionalne turističke zajednice za područja svojih županija.

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) predlaže se oslobađanje plaćanja 20 posto paušalnog iznosa turističke pristojbe, koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu.

Dopunom Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici predlaže se umanjenje visine godišnjeg paušalnog iznosa članarine za 50 posto po krevetu odnosno smještajnoj jedinici, dok se za pomoćne krevete predlaže oslobađanje od plaćanja članarine.

Ukupno rasterećenje sektora na temelju ovih pravilnika iznosit će više od 118 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju Ministarstva turizma i sporta.