Dnevne novosti

Jandroković sudjelovao na konferenciji predsjednika parlamenata EU-a

11.05.2021 07:10 ZAGREB, 10. svibnja 2021. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU-a, redovitom sastanku o aktualnim temama vezanima uz uloge parlamenta te koordiniranje međuparlamentarnih aktivnosti EU-a, priopćio je Sabor.
Konferenciju su putem videoveze organizirali parlament (Bundestag) i Savezno vijeće (Bundesrat) Njemačke. Riječ je o redovitom sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta, a pozvani su i predsjednici parlamenata država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.
 
Jandroković je govorio o organizaciji parlamentarnog rada u Hrvatskome saboru u okolnostima pandemije covida-19 i važnosti digitalne tehnologije u daljnjem razvoju demokracije.

"Pandemija je istaknula prednosti digitalne tehnologije u svakodnevnom radu parlamenata. Tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a morali smo se brzo prilagoditi novoj stvarnosti u okolnostima pandemije i kroz digitalne kanale osigurati kontinuitet međuparlamentarne suradnje“, kazao je Jandroković.

Naveo je da su u Hrvatskome saboru usvojene izmjene Poslovnika kako bi se zastupnicima osiguralo elektroničko glasovanje i sudjelovanje u raspravama putem videoveze.

Istaknuo je virtualnu digitalnu platformu Konferencije o budućnosti Europe kao primjer gdje digitalna tehnologija daje značajan doprinos daljnjem razvoju predstavničke demokracije. Ujedno je najavio događaj kojim se Hrvatski sabor aktivno uključuje u obilježavanje konferencije koji će se održati u utorak, 11. svibnja 2021. u Saboru.

"Političari trebaju biti svjesni da iako tehnologija doprinosi razvoju participativne demokracije, u isto vrijeme ona donosi i brojne rizike poput lažnih vijesti, dezinformacija i kibernetičkih napada koji utječu na cijelo društvo. Zbog toga trebamo pronaći načine da iskoristimo sve dobre strane tehnologije, ali i ukažemo na negativne utjecaje koje ona može imati u formiranju stavova, posebno mladih, koji često svoje stavove formiraju koristeći digitalne alate“, rekao je Jandroković.