Dnevne novosti

Slovenski ustavni sud: zabrana rada nedjeljom nije u suprotnosti s ustavom

10.05.2021 07:00 LJUBLJANA, 7. svibnja 2021. (Hina) - Slovenski ustavni sud u petak je objavio pravorijek prema kojemu zakonska zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima nije u suprotnosti s ustavom i ne krši ustavno jamstvo na slobodnu gospodarsku inicijativu.
Ustav jamči gospodarsku inicijativu, no to ne znači da je izvođenje gospodarske aktivnosti posve slobodno - ono se može ograničiti ako se time osigurava javna korist ili zaštita zdravlja, presudili su ustavni suci.

Inicijativu da se ispita sukladnost izmjena zakona o trgovini koji je parlament velikom većinom prihvatio u rujnu prošle godine, a predviđa zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, uz nekoliko iznimaka za manje trgovine i one na posebnim prometnim punktovima, dalo je više trgovačkih tvrtki.

Ovom sudskom odlukom inicijativa je odbačena, a trgovački odjel gospodarske komore objavio je da će pravorijek dobro proučiti.

Slovenski parlament u rujnu prošle godine je velikom većinom podržao zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, pri čemu u te dane mogu raditi one koje su  manje od 200 četvornih metara, trgovine koje djeluju u okviru benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama, na aerodromima, željezničkim i autobusnim kolodvorima te u bolnicama.

Iznimkom od zabrane zakonom se smatraju i druge privatne  prodavaonice manje od 200 metara četvornih metara, pod uvjetom da vlasnici sami poslužuju kupce, uz eventualnu pomoć studenata i umirovljenika.Takvo je rješenje bilo prihvaćeno na prijedlog stranke Ljevice (L), ali i uz slaganje vlade i konzervativnih stranaka, pa je protiv njega u rujnu 2020. glasovalo samo 16 od 90 zastupnika, koliko ih je u slovenskom Državnom zboru.