Dnevne novosti

Sabor: Uređen uzgoj i zaštita sive pčele, izvorne hrvatske pasmine

10.05.2021 07:25 ZAGREB, 7. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o uzgoju domaćih životinja kojim se uređuju uvjeti uzgoja i zaštite sive pčele, izvorne hrvatske pasmine, pčelarima vrlo omiljene zbog iznimnih proizvodnih osobina.

Matice pčela koje se stavljaju u prodaju moraju biti proizvedene na oplodnim stanicama uzgajivača upisanih u Registar uzgajivača matica koji će po novome, umjesto Ministarstva poljoprivrede, voditi priznato uzgojno udruženje. Način držanja pčela, njihov prijevoz, edukaciju pčelara, minimalne međusobne udaljenosti i udaljenosti pčelinjaka od drugih objekata, provedbu pašnog reda, pravilnikom će propisati ministar poljoprivrede, a operativni dio poslova vođenja pašnog reda obavljat će Hrvatski pčelarski savez. 

Siva pčela najveći je oprašivač voćnih i ratarskih kultura, procjenjuje se da opraši više od 80 posto cvjetnica i 70 posto usjeva u Hrvatskoj. Odgovara joj klima na našim prostorima, prezimljuje u malim zajednicama za koje trebaju manje zalihe hrane nego drugim vrstama pčela, u proljeće vrlo brzo razvija zajednicu, što pčelarima omogućuje iskorištavanje ranih medonosnih paša i visoke prinose meda.

Od 1. rujna nova pravila 

Od 1. rujna ove godine zaživjet će nova pravila kojima se nastoji stati na kraj nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Sabor je, naime, sa 79 glasova 'za', izmijenio zakon koji to uređuje. Obuhvat nepoštenih trgovačkih praksi proširen je s 33 na 43, a zakon uključuje sve neprerađene poljoprivredne proizvode, ne samo prehrambene. 

Po novome, smatra se da svi kupci s prometom iznad 15 milijuna kuna imaju značajnu pregovaračku snagu i 'ulaze' u obuhvat zakona. Do sada je prag bio promet od 50 milijuna, odnosno 100 milijuna kuna za supermarkete.

Definirani su i posebno osjetljivi prehrambeni proizvodi - meso, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voće i povrće - te krajnja prodajna cijena za te posebno osjetljive proizvode.

Umjesto dvije godine 6 plus 6 mjeseci

Većinom glasova, 77 'za', Sabor je izmijenio Zakon o poljoprivredi, definirao da on donosi strategije poljoprivrede i biogospodarstva na Vladin prijedlog. Izmjenama je utvrđeno da se programi za promociju hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda provode sektorski, dodana je obveza educiranja te stručne i tehničke pomoći poljoprivrednicima u korištenju elektroničke poljoprivredne iskaznice. Propisano je donošenje plana za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane, omogućeno podnošenja prigovora protiv rješenja poljoprivredne inspekcije itd. 

Izmjenama Zakona o veterinarstvu skraćen je uvjet stručnog iskustva za imenovanje ovlaštenog veterinara sa dvije godine na šest plus šest mjeseci, drugih šest pod nadzorom ovlaštenog veterinara s iskustvom u delegiranom tijelu. Ukupno 83 zastupnika glasovala su za Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja.