Dnevne novosti

DSV Uredu predsjednika RH poslao prijave petero kandidata za Vrhovni sud

07.05.2021 07:30 SABOR 2
ZAGREB, 6. svibnja 2021. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je Uredu predsjednika RH poslalo pet prijava pristiglih na javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Na internetskim stranicama DSV-a istovremeno su objavljeni njihovi životopisi i programi rada. Riječ je o profesorici zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlati Đurđević, koju na čelu Vrhovnog suda želi predsjednik Zoran Milanović, sutkinji Visokog kaznenog suda Lani Peto Kujundžić, pravnici sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Snježani Rizvan, sucu osječkog Trgovačkog suda Borisu Vukoviću i zagrebačkom odvjetniku Šimi Saviću.  Savić se jedini od navedenih javio i na prvi poziv nakon kojega predsjednik Milanović Saboru nije želio predložiti nikoga od prijavljenih. Odvjetnica Lidija Horvat svoju je kandidaturu u međuvremenu povukla, a aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa više je puta ponovio da se neće javiti na novi javni poziv jer ga predsjednik očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje.

Sabor će o prijedlogu predsjednika republike za čelnu osobu Vrhovnog suda raspravljati nakon lokalnih izbora. Zakon propisuje da o predsjednikovu prijedlogu mišljenje treba dati i Opća sjednica Vrhovnog suda koju čine svi suci tog suda te saborski Odbor za pravosuđe. Novi javni poziv DSV je raspisalo 31. ožujka s rokom prijave od 30 dana, nakon što je Milanović izvijestio to tijelo da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja. Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Ustavni sud potom je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda. Premijer Andrej Plenković kasnije je prokomentirao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ukoliko Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.