Dnevne novosti

Aladrović: Mediji krivo protumačili, sindikalni porez je samo prijedlog

06.05.2021 07:05 ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović demantirao je u srijedu da će se u Hrvatskoj uvesti “sindikalni porez” ustvrdivši da su mediji krivo protumačili socijalni dijalog o novom Zakonu o radu (ZOR), jer se radi samo o jednom od prijedloga.
“Moram konkretno otkloniti mogućnosti tzv. sindikalnog poreza na način na koji su to mediji pokušali prikazati proteklih dana”, rekao je Aladrović novinarima nakon užeg kabineta Vlade. Na spekulacije o mogućnosti da Vlada prihvati prijedlog sindikata o uvođenju tzv. sindikalnog poreza, odnosno plaćanja članarine sindikatima i za radnike koji nisu njihovi članovi, Aladrović kaže da mediji "krivo tumače socijalni dijalog”.

Vlada se u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i pregovorima sa sindikatima o novom ZOR-u odlučila za snaženje i poticanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, no to ne znači da su svi prijedlozi odmah prihvaćeni. “Određeni prijedlozi i rješenja su protumačeni kao da će odmah stupiti na snagu, ali to je samo jedna od mogućnosti za pregovore, jedan od prijedloga koji je došao od radnika i ništa više”, poručio je. Dodao je da su konzultacije sa sindikatima i poslodavcima o ZOR-u završene, oko mnogih stvari već su se dogovorili, a uskoro će biti osnovana radna skupine za izradu novog ZOR-a. 

Aladrović, u čijem je resoru obitelj i socijalna politika, nije želio komentirati presudu Upravnog suda u Zagrebu u slučaju životnih partnera Kožića i Šegote, istaknuvši da se još uvijek radi o nepravomoćnoj presudi. Udruga Dugine obitelji objavila kako je sud odlučio da su Kožić i Šegota bili diskriminirati kada im je onemogućeno da pristupe procesu evaluacije za posvojenje djece. “Presudu smo u Ministarstvu vidjeli ovog tjedna, još analiziramo efekte i pravne mogućnosti same presude”, kazao je Aladrović. Istaknuo je kako je politički stav HDZ-a izražen kroz Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu. “Postupati ćemo u skladu s presudama hrvatskih sudova, ali to je tek nepravomoćna presuda”, kaže Aladrović.