Dnevne novosti

Farmaceutske udruge: Ukidanje intelektualnog vlasništva je "pogrešan odgovor"

06.05.2021 07:00 WASHINGTON 5. svibnja 2021. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzali proizvodnja i raspodjela dragocjenog seruma u svijetu, priopćila je u srijedu Bidenova administracija. 

"Ovo je svjetska zdravstvena kriza i izvanredne okolnosti pandemije covida-19 zahtijevaju izvanredne mjere", rekla je u priopćenju američka predstavnica za trgovinu Katherine Tai. "Administracija čvrsto vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da bi se ova pandemija zaustavila treba ukinuti zaštitu za cjepiva protiv covida-19", dodala je, rekavši da Washington "aktivno" sudjeluje u pregovorima WHO-a o ukidanju patenata. Privremeno ukidanje patenata za cjepivo traže Indija i Južnoafrička Republika kako bi ubrzale proizvodnju, ali se neke zemlje, primjerice Francuska, tomu protive. Pariz je skloniji donacijama u korist siromašnih zemalja.

Moćni farmaceutski laboratoriji većinom se protive ukidanju njihovih patenata, ističući da to odvraća od skupih istraživanja. Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) ekspresno je reagirao na podršku američkog predsjendika Joea Bidena ideji da se ukine zaštita intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv virusa COVID-19 objavivši kako je to "pogrešan odgovor" na kompleksni problem.

"Odbacivanje patenata za cjepivo protiv virusa COVID-19 neće povećati proizvodnju niti će donijeti praktična rješenja za borbu protiv globalne zdravstvene krize. Upravo suprotno, to će dovesti do dodatnog remećenja", smatraju u IFPMA-u u kojem smatraju kako su pravi problemi trgovinske barijere, uska grla u lancima opskrbe, nedostatak sirovina i spremnost bogatih zemalja da počnu dijeliti doze sa siromašnim zemljama.