Dnevne novosti

Malenica: Nećemo mijenjati Ustav zbog izbora predsjednika Vrhovnog suda

06.05.2021 07:25 ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u srijedu kako se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost promjene Ustava u dijelu o izboru predsjednika Vrhovnog suda, komentirajući prijedlog zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele da bi ga suci sami trebali birati.

Mrčela smatra kako bi se prijepori oko izbora predsjednika Vrhovnog suda mogli izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda, kao što je to s izborom predsjednika Ustavnog suda. "Mi smo i kod izmjena Zakona o sudovima postupili temeljem preporuka GRECO-a (tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije), gdje smo dodatno razradili cijelu proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Procedura je utvrđena samim Ustavom i to u ovom trenutku nije na stolu, niti se razmatra mogućnost da bi se mijenjao Ustav u dijelu izbora predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Malenica uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Malenica ne smatra da je sudac Mrčela pretjerao i da se tim prijedlogom miješa u politiku. "Ne bih rekao da je pretjerao niti da se miješa u politiku, on je iznio svoj stav. Ne mislim da je politički nastupao, to je stav koji zastupa i kao sudac Vrhovnog suda i kao predsjednik GRECO-a, ne vidim tu političko miješanje", ocijenio je Malenica.

Kazao je i kako Ministarstvo pravosuđa u sklopu antikorupcijskog paketa, kojemu je temelj Nacionalni plan otpornosti i oporavka, predviđa 13 reformskih aktivnosti radi poboljšanja rada sudova. Cilj je skratiti trajanje sudskih postupaka i smanjiti broj neriješenih predmeta. "U okviru Antikorupcijskog paketa imamo određene alate koje stavljamo na raspolaganje Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću u dijelu provjere imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, a razmatramo i mogućnost uvođenja sigurnosnih provjera za suce", rekao je Malenica.