Dnevne novosti

Dužnosnik EU-a poziva na razumijevanje oko eventualnih problema s 'covid putovnicama'

04.05.2021 07:05 BEČ, 3. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Viši dužnosnik EU-a u ponedjeljak je pozvao na razumijevanje ako planirani sustav certificiranih EU "zelenih propusnica" ne bude 100 posto djelotvoran od samog početka. 
Martin Selmayr, izaslanik Europske komisije u Beču, rekao je da je važno da se 27 članica Europske unije dogovori o dva ključna problema prije uvođenja certifikata, koji bi ljudima omogućili veću slobodu kretanja diljem regije. Najprije, rekao je, postoji prijepor o tome smatra li se netko cijepljenim već tri tjedna nakon primanja prve doze cjepiva ili samo nakon pune imunizacije. Drugo, rekao je, zemlje se još uvijek moraju dogovoriti trebaju li vrijediti samo cjepiva koje su odobrile Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija, ili vlasnici certifikata mogu biti cijepljeni s kineskim i ruskim cjepivima. 

Selmayr je također rekao da je oprez po pitanju cjepiva i dalje raširen u Europskoj uniji, govoreći o nedavno objavljenom istraživanju javnog mnijenja građana Unije.Trideset tri posto građana EU-a u tom je istraživanju provedenom u veljači i ožujku reklo da nema želju cijepiti se što je prije moguće ili uopće ove godine. Ovo prijeti podrivanju europskog cilja o postizanju kolektivnog imuniteta ove godine, naglasio je Selmayr.