Dnevne novosti

Vrhovni sud povisio kaznu za ubojstvo prijatelja nakon naguravanja

03.05.2021 07:00 ZAGREB, 30. travnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud povisio je, s tri na pet godina zatvora, kaznu K.G. (56) koji je u listopadu 2018. u Solinu u pijanom stanju, nakon naguravanja pištoljem, usmrtio svojeg prijatelja  P.B.

Najviši sud je, priopćivši samo inicijale optuženika, istaknuo da je prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda preinačio nakon prihvaćene žalbe državnog odvjetnika. Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora.

Najviši sud je dodao da je splitski Županijski sud pravilno olakotnim cijenjeno K.G. žaljenje i kajanje, pružanje pomoći P.B., činjenicu da je otac troje maloljetne djece te da je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Otegotnim je cijenjena K.G. dosadašnja osuđivanost, dok je prvostupanjski sud propustio cijeniti K.G. bezobzirnost jer je bahato nosio nabijeni pištolj zataknut za pojasom hlača na javnom mjestu, nadodao je Vrhovni sud.

''Prilikom banalnog, pijanog naguravanja, potegnuo je taj pištolj. S prstom na obaraču udario je drugu osobu. Uslijed toga došlo je do nekontroliranog ispaljenja s fatalnim ishodom. Sve se to odvijalo u popodnevnim satima ispred stambenih zgrada u blizini brojnih građana'', precizirao je najviši sud ističući da je K.G. zbog ovisnosti o alkoholu sklon ekscesima. Najviši sud je istaknuo da je postrožena kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenom djelu te da je takva kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela.

K.G.-a je sudsko vijeće splitskog Županijskog suda proglasilo krivim jer je 8. listopada 2018., oko 17.15 sati, u Solinu, na ulici ispred stambene zgrade, naguravao i prepirao s N.R. i P.B. K.G. je tada u krvi imao 2,92 promila alkohola, a u jednom je trenutku iz pojasa hlača izvukao pištolj marke "Češka zbrojovka" kalibra 7,65 mm. Nastavio se naguravati s otkočenim pištoljem kojemu je metak bio u cijevi, a držao je i prst na okidaču. U jednom je trenutku pištoljem udario N.R. po glavi, a tada je pištolj opalio i metak je pogodio P.B. iz neposredne blizine u glavu. P.B. je od posljedica ozljeda preminuo u splitskoj bolnici 19. veljače 2019.